Meštani sela kod Požege tokom suše na mukama: Bili bez vode, ove godine aktivirano staro lokalno izvorište

Očekuje se da izvorište bude pušteno u rad do kraja avgusta

  • 0
Vrućine leto nestašica vode pustinja česma Foto: Shutterstock

Kao jedna od pet lokalnih samopuprava koje se vodom sanbdevaju sa sistema Rzav, opština Požega našla sa se na najvećem udaru usled dugotrajne suše i loše hidrološke situacije. Prošle godine stanovnici sela na visinskom području susreli su se sa izuzetno teškom vanrednom situacijom, jer su bez vode bili danima.

Ove godine krenulo se sa rešavanjem tog gorućeg problema, pa je aktivirano staro izvorište sa kog se do pre tri decenije Požega snabdevala vodom.

- Alternativno izvorište se nalazi na dubini od 78 metara i povezano je sa glavnim rezervoarem. Njegovim puštanjem u rad obezbediće se dodatnih 70 litara vode u sekundi, a sa 140 litara koliko Požega dobija sa sistema Rzav biće obezbeđene dovoljne količine vode i za meštane udaljenih sela - rekao je za RINU Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Svi radovi su završeni, a očekuje se da izvorište bude pušteno u rad do kraja avgusta. Neophodno je izvršiti analazie vode u Institutu za javno zdravlje u Užicu, kao i u Institutu Batut.

- Ta ispitivanja traju oko petnaest dana, a za to vreme biće završene i analize koje su preostale da budu urađene u našoj laboratoriji, kako bismo imali kompletan uvid u kvalitet vode - naglasio je Nikitović.

Za osposobljavanje loklanog izvorišta iz loklanog budžeta izdvojeno je 70 miliona dinara i to je jedna od najvećih i njavžnijih isnvesticija u ovoj godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA