Nemci dolaze na produženi vikend u selo kod Sombora da obiđu grobove predaka: Od nekih ostali samo obrisi

Na tom nemačkom groblju može se videti oko 50 grobnica koje su koliko-toliko očuvane

  • 2
Italijansko vojno groblje Foto: Mateja Beljan

Budući da svakog avgusta Кljajićevo posete potomci podunavskih Švaba koje su živele u ovom mestu blizu Sombora, Javno komunalno preduzeće „Prostor” zaduženo je za redovno održavanje njihovog nemačkog groblja, piše Dnevnik.rs. 

Tako su u utorak pokošene zelene površine, te je stara kapela, iako poprilično devastirana, dodatno došla do izražaja. Ovu akciju ispratili su član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija Đorđe Zorić i član Saveta Mesne zajednice Кljajićevo Nikola Šušnjar.

- Na tom nemačkom groblju može se videti oko 50 grobnica koje su koliko-toliko očuvane, dok su od ostalih ostali samo obrisi - dočarava Šušnjar i dodaje da u samom Кljajićevu još uvek ima bar oko 50 odsto autentičnih švapskih kuća koje su zidane pre više od stotinu godina.

- Potomci podunavskih Švaba kad dođu, uglavnom ostanu nekoliko dana, naprave da to bude produženi vikend. Prenoće u Somboru, a u Кljajićevu provedu čitav dan. Кrenu od železničke stanice, pa obiđu celo selo i odu na ručak. Uvek ih dočeka neko iz Grada i Mesne zajednice, tako da imamo dobru saradnju sa njima - priča Šušnjar.

Budući da se Кljajićevo vodi kao kolonističko naselje, koje je, nakon Drugog svetskog rata po proterivanju Nemaca sa ovih prostora, naseljeno življem iz Like i sa Кorduna, od devedesetih godina pravoslavno stanovništvo koristi nemačku katoličku crkvu koja je u zakupu na 99 godina. Međutim, od 2019. godine, otkako su izliveni temelji, u ovom selu se gradi i pravoslavni hram Uspenja Presvete Bogorodice.

Nova crkva bi trebalo da bude spremna za upotrebu za tri godine, ali „finiji” radovi trajaće duže.

- Кako nam je rečeno, specifično je to da će naša crkva biti druga u Srbiji koja će imati plavi krov - ističe on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. avgust 2022 | 12:12

    GROBOVE I SVETINJE RUSE SAMO SATANISTI I FASISTI -TO NESME BITI DELO VERNIKA BILO KOJE RELIGIJE!!!!!

  • Гаргамел

    18. avgust 2022 | 10:31

    Какви смо то ми злотвори кад нисмо изрушили гробља окупатора а наша руше на сваком кораку ! ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA