Toplotni talas dostiže vrhunac, Srbija već gori, a meteorolog najavljuje obrt: Očekujte veliki pad temperature

Nedelja i ponedeljak biće najhladniji dani u našoj zemlji

  • 0

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže da će u Srbiji još danas biti visoke temperature, nakon čega će naići hladniji talas, pa će temperature biti i za deset stepeni niže.

Sovilj kaže za Tanjug da će danas biti najtopliji dan u ovom toplotnom talasu, sa temperaturom od 36 do 40 stepeni, ali da se to menja tokom noći, kada nam stiže hladniji talas sa zapada i severozapada koji će spustiti temperaturu i za 10 stepeni.

On objašnjava da u Srbiju stiže ciklon iz Italije i Zapadnog Balkana, te da će u narednim danima biti uslova za vetar, koji može dostići i 100 kilometara na čas, što, navodi, nije neubičajeno kod letnjih nepogoda, ali nije ni česta pojava.

Navodi i da će nedelja i ponedeljak biti najhladniji dani u našoj zemlji i dodaje da se u narednom periodu očekuje dosta padavina, najviše u Vojvodini.

Sovilj kaže da je RHMZ već izdao upozorenje da se u Srbiji očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i ističe da će najveća šansa za pojavu tih nepogoda biti u subotu.

- Na celoj teritoriji Srbije je izdato upozorenje, s tim što je rizik od pojave nepogoda u zapadnoj polovini zemlje u toku ove noći i sutra pre podne, a sutra poslepodne i uveče rizik za pojavu nepogoda biće bveći u centralnim i istočnim krajevima zemlje, pa će cela teritorija biti obuhvaćena - kazao je Sovilj.

Sovilj objašnjava da RHMZ redovno šalje upozorenja zbog vremenskih nepogoda i navodi da se šalju hitna upozorenja kada krenu grmljavinski razvoji, a koja preciziraju gde se očekuju nepogode u narednih sat ili dva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA