Humani ljudi daju besplatne obroke, prikupljaju stvari za one koji nemaju: Oni su mesari, pekari, učitelji...

Najbolje među nama lako prepoznamo, ali ne treba da ih zaboravimo. Jedan dan u godini ih pomenemo, a 364 dana imamo na raspolaganju da priskočimo i pridružimo se njihovim humanim akcijama

  • 1
humani ljudi, mesari pekari, nastavnici Printscreen: RTS

Nadu mesarku sa Cvetkove pijace sugrađani ne znaju samo po roštilju i pečenju. Više od 40 puta je dobrovoljno dala krv. Prestala je da broji koliko je dobrotvornih akcija organizovala.

Nada Vujinović u okviru svojih dobrotvornih akcija daje obrok zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima krvi, a takođe i besplatan obro svim trudnicama koje uđu u njenu pekaru.

Kaže da je pre dvadesetak godina došla na ideju da malo podstakne ljude da daju krv, te samim tim organizuje akcije i svi davaoci imaju obrok kod nje, obrok zahvalnosti.

Lekcije zahvalnosti i humanosti novosadski osnovci dobijaju od učiteljice Tatjane Đuričić. Nadaleko su poznate njene akcije u kojima zajedno sa đacima za najugroženije porodice prikuplja namirnice, garderobu, školski pribor...

- Biti human i razvijati empatiju, to je u današnjim vremenima, mislim, cilj svakog prosvetnog radnika, uz oduševljenje roditelja ukoliko je, naravno, rezultat vidljiv na dnevnom nivou - kaže za  je Tatjana Đuričić, učiteljica OŠ "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Na dnevnom nivou svoju humanost dokazuje i jedna zemunska pekara. Vlasnike je dugo pratila loša sreća, a kada im se konačno osmehnula, odlučili su da malim znacima pažnje obraduju svoje sugrađanke.

Godine braka bez dece i mnogobrojne neuspešne vantelesne oplodnje navele su Mijailoviće da nagrade trudnice.

- Srećko je došao posle 18 godina i 248 dana kako je suprug izračunao tačno u dan. Kada sam ostala trudna 2014. godine, moj suprug je odlučio da učinimo nešto dobro za naše trudnice koje prolaze kraj naše pekare da im darujemo pitu krompirušu za jedan dinar. Zašto baš krompirušu? Zato što je moj suprug iz Ivanjice, a tamo je, naravno, najbolji krompir - napomenula je Višeslava Mijailović, vlasnica pekare.

Najbolje među nama lako prepoznamo, ali ne treba da ih zaboravimo. Jedan dan u godini ih pomenemo, a 364 dana imamo na raspolaganju da priskočimo i pridružimo se njihovim humanim akcijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA