Kentaur podvarijanta omikrona nije postala dominantna: Jedna grupa ljudi posebno zaštićena

Od omikron soja kovida-19 najzaštićenije osobe sa takozvanim hibridnim imunitetom

  • 2
korona virus, omikron

Foto: Pixabay

Virusolog Instituta za mikrobiologiju i virusologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Ana Banko, izjavila je da je kenataur podvarijanta omikron soja korona virusa primećena u više od 20 zemalja, ali da zasad ne pokazuje veći kapacitet probijanja imuniteta i da nije sigurno da li bi mogla da postane dominantan.

"Kentaur varijanta virusa je subvarijanta omikrona. Iako do sada nije pokazala veći kapacitet probijanja imuniteta u odnosu na još dominantnu BA.5 subvarijantu, kentaur ima jači afinitet vezivanja za receptore na našim ćelijama. Nejasno je da li bi mogo da preuzme dominaciju od BA.5. Mnogi joj ne daju takve šanse", izjavila je Banko za Politiku.

Navela je da je poslednjih dana jedino u Indiji zabeležen porast prisustva kentaur podvarijante, ali je primetila kako njega ne prate znacajne promene broja hospitalizovanih.

Banko je naglasila da su od omikron soja kovida-19 najzaštićenije osobe sa takozvanim hibridnim imunitetom, što je kombinacija tri primljene vakcine i prirodno preležane infekcije.

Ona je navela da osobe vakcinisane sa tri doze i dalje imaju visoku zastitu od težih kliničkih posledica kovida-19 i objasnila kako je četvrta doza vakcine namenjena starijima od 50 godina i mlađima od 50 godina koji imaju neka pridružena oboljenja.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    21. avgust 2022 | 12:11

    Nekoliko istraživanja je pokazalo, što više doza veća šansa za ponovno zaražavanje.

  • Crna Gora

    21. avgust 2022 | 11:27

    Akde sto jos nijedan tkz. virus nije izolovan, tj...ne postoji, nego sto su njegovi marketing strucnjaci toliko oboljeli da ne mogu primijetiti da ima i onih drugih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA