≫ 

Binički je komponovao "Marš na Drinu" u slavu Gvozdenog puka, njihovi potomci još neguju ratno prijateljstvo

"Ovo je spomenik ljubavi, kojim čuvamo od zaborava mesto gde je ostvarena jedna od najvećih pobeda srpske vojske"

  • 5

Na obali Drine u Badovincima, u potesu Limanska ada, Zoran Đorđević (62) šumarski inženjer iz Sremske Mitrovice sa ponosom pokazuje mesto gde su 1914. godine kao vojnici Drugog topličkog puka "Knjaz Mihailo", poznatog kao "Gvozdeni puk" ratovali njegovi preci.

Tu je bilo poprište Bitke na Drini, koja se na dugačkom frontu vodila protiv jake Austrougarske vojske kada je posle poraza na Ceru krenula u novu ofanzivu i osvajački pohod na Srbiju. Slavni "Gvozdeni puk" izvojevao je na tom mestu veliku pobedu tako što je neprijateljske vojnike opkolio "u potkovicu" i posle borbi prsa u prsa Drina je danima bila crvena od krvi.

- Četiri neprijateljske divizije sa preko 90 000 vojnika je krenulo preko Drine u novu agresiju na Srbiju. Gvozdeni puk je na ovom mestu pokazao veliku hrabrost i neprijatelju naneo ogromne gubitke. Izveštaj koji je odavde poslat komandi i Stepi Stepanoviću glasio je "79 regimenta Bana Jelačića više ne postoji". Ushićen junaštvom "Gvozdenog puka" i komandanta Milivoja Stojanovića Brke kralj Aleksandar Karađorđević je od Stanislava Biničkog tražio da komponuje himnu srpske vojske i tako je nastao Marš na Drinu koji je posvećen Drugom topličkom puku i njegovom komandantu - priča Zoran.

O svojim precima je, kaže, najviše saznao iz očevih priča i njegovog dnevnika, a onda je krenuo tragom opisanih događaja i mesta rešen da sačuva uspomenu na njih, ali i na svoje zemljaka Topličane koji su prolivali krv za slobodu u Velikom ratu.

Uz razumevanje i podršku mesne zajednice Badovinci, opštine Bogatić i velikog broja poštovalaca srpske istorije i tradicije iz Mačve i Toplice, posle 105 godina na mestu slavne bitke podignuto je spomen obeležje - visoki krst sa 4 slova S i spomen pločom i započelo uređenje kompleksa koji će zauvek podsećati na borce Gvozdenog puka.

- Ostalo je zapisano da su Topličani od Mačvana za vreme rata primljeni srdačno i bratski i nije slučajno što smo mi kao njihovi potomci uspeli da nakon sto i više godina zajedno uredimo spomen obeležje. Ovo je spomenik ljubavi, kojim čuvamo od zaborava mesto gde je ostvarena jedna od najvećih pobeda srpske vojske između Cerske i Kolubarske bitke i koja je bila inspiracija za nastanak Marša na Drinu - dodaje Zoran.

Prijateljstvo započeto u Velikom ratu Mačvani i Topličani neguju i danas i okupljaju se 8. septembra ispred spomen obeležja na Limanskoj adi, na dan kada je junaštvom ratnika Gvozdenog puka 1914. godine zaustavljena neprijateljstva ofanziva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA