• 0

Mesecima lutala po Bliskom Istoku i pustinji, pa se vratila kući: Beloglavi sup Jefimija ponovo na Uvcu

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju

  • 0
Beloglavi sup Jefimija

Foto-ilustracija: RINA

Nakon više od godinu dana lutanja po Bliskom istoku, Jefimija se konačno vratila u Srbiju. Pomoću satelitske ogrlice praćena je od svojih mladalačkih dana, od Uvca gde se izlegla pa sve do udaljenih predela.

- Na put je krenula sa supom Teslom koji je takođe praćen GPS-om, na tom putu gotovo sve vreme proveli su zajedno u pustinji Saudiske Arabije. On je stigao mesec dana pre nje, a Jefimija je nakon što je doletela u Srbiju prvo obišla kolonije beloglavih supova u Trešnjevici i Mileševcu, da bi se njeno krajnje pristanište bilo u kanjonu Uvca, gde je uočena u restoranu za beloglave supove - kazali su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju ali jedan broj strada na tim lutanjima jer ih u nekim zemljama love ili truju a i naleću na električne stubove ili vetrenjače.

- Jefimija i Tesla su uspešno prebrodili ovaj najkritičniji period života za supove i nadamo se da će se nagnezditi na Uvcu. Ali još je rano jer supovi tek posle 5 godine postaju polno zreli - dodali su u ovoj fondaciji.

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60% je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje. Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi pa među njima i Jefimija i Tesla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok