≫ 

"Novac im brzo promeni interesovanje": Ovo su najčešća zanimanja za koja se opredeljuju srednjoškolci

U gimnazije se više ne upisuje najviše đaka

  • 0
Studenti tinejdžeri deca škola u školi učionici maske Foto-ilustracija: Shutterstock

Četvorogodišnje srednje stručne škole su sve popularnije. Prošle školske godine, više od polovine đaka koji su završili srednju školu izašlo je baš iz stručnih, pokazuje statistika. Istovremeno, ukidaju se pojedini smerovi u stručnim školama. Srednjoškolci kažu da im je najvažnija visina plate, ali se mišljenje menja kada se detaljnije upoznaju sa listom zanimanja. Deficitarne profesije su medicinske sestre, vozači, radnici u proizvodnji, a traže se i magacioneri, knjigovođe, putari, mašinski tehničari, konstruktori, prenosi RTS.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje godišnje se na testu profesionalne orjentacije testira 1.500 srednjoškolaca. Na svakom drugom razgovoru srednjoškolac istakne da mu je prilikom odabira zanimanja bitna plata.

Psiholog u NSZ Jelena Uvalin Matić kaže da đaci, kada su upitani o aspektima posla koji im je važan, prvo kažu - plata.

Međutim, dodaje, kada vide listu zanimanja i saznaju da plata može da bude visoka i u komunalnoj službi, gde se podrazumeva vožnja kamiona koji odnosi smeće, utovar, istovar, onda kažu - pa neću ja to.

Izabrati zanimanje sa visokom platom nije lak zadatak, jer je pored toga veoma bitan intelektualni status, kreativnost, ali i moralni stavovi.

- Kada je plata, mogućnost visoke zarade važna lekaru, psihologu, nekom pomagaču, onda razgovor krene i sa drugim pitanjima, koja se tiču raznih stavova - koliko bi on želeo da ide kod lekara kome je bitna zarada, da li bi imao poverenja u njega - ukazuje Uvalin Matić.

Najpopularniji fakulteti isti već šest godina

Ove godine najviše srednjoškolaca Treće beogradske gimnazije bilo je zainteresovano za FON, Medicinski, Pravni, Ekonomski i ETF.

Taj redosled isti je u poslednjih šest godina. Na njega je uticala visina plata.

Profesorka u Trećoj beogradskoj gimnaziji Jelena Kručičanin sigurna je da đaci jesu motivisani i time, iako ne razmišljaju direktno o prvoj plati, nego uopšte o životnoj egzistenciji.

- Sigurno je jedan od prioriteta kako će da omoguće svoju egzistenciju - navodi Kručičačanin.

Nije baš optimistično, ali po drugi put u poslednjih šest godina mnogo je mladih koji žele da upišu fakultet u inostranstvu i da, kako kažu, tamo i ostanu.

Koje profesije se najviše traže

Zamenik direktora filijale NSZ za Beograd Siniša Knežević navodi da su deficitarna zanimanja medicinske sestre, vozači, radnici u proizvodnji.

- Ono što se pored deficitarnih zanimanja traži su i magacioneri, knjigovođe, putari, mašinski tehničari, konstruktori - dodaje Knežević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA