≫ 

Školska deca odolevaju koroni ali jedna uzrasna grupa ne: Lekari o trenutnoj situaciji kod najmlađih

Klinička slika je ostala ista kod dece

  • 1
Vrtić, deca, dete, alergija, korona, respirator, bolnica, prehlada, virus Foto-kolaž: Shutterstock

Situacija sa korona virusom kod dece koja pohađaju osnovnu i srednju školu se smirila ali su i dalje na udaru deca do 4, 5 godina, pogotovo bebe, mada situacija ni u tom uzrastu nije alarmantna, kažu za Telegraf.rs lekari sa kojima smo razgovarali. 

Jedna beba od 5 dana, kao što smo već objavili prebačena je u utorak iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. Novorođenče, inače, devojčica, moralo je da se intubira, i na kiseoniku, ali se očekuje da se skine sa respiratora. Na sreću, beba je stabilnog zdravstvenog stanja.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečije bolnice u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" gde se hospitalizuje najviše obolele dece zaražene korona virusoma kaže za Telegraf.rs da je situacija mirna, te da je kod njih hospitalizovano do 15 dece, i da su pretežno bebe. 

- Niko nema problematičnu kliničku sliku. I dalje su nam bebe najvećim delom zastupljene, a inače su i deca koja se leče iz nekog drugog razloga pa se slučajno otkrilo i da su kovid pozitivna - kaže dr Ostojić za Telegraf.rs.

Prema njenim rečima, situacija je za sad dosta mirna. 

- Klinička slika je ista, manifestuje se blagom temperaturom, nema upae pluća, neko malo povraća, ima dijareju.. Zasad smo u vrlo pristojnom stanju i nadamo se da će tako i ostati, a čekamo početak školske godine - navodi ona.

I profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 rekao je u razgovoru za Telegraf da se situacija kod školske dece u poslednjih nedelju dana dosta poboljšala, ali da su i dalje problem mala deca, ona mlađa od 4, 5 godina. 

- Kada se pogleda uzrasna struktura svakog dana u broju testiranih najmanje su zastupljena a skoro i da ih nema školske dece, bilo da su to osnovci ili deca koja pohađaju srednju školu, pa čak i predškolci. Zato imamo ozbiljnu situaciju kod male dece ispod 4, 5 godina. Kod njih se pojavljuje dosta ozbiljnih problema. Ta deca, inače, kod svake infekcije reaguju i dijarejom i povraćanjem, temperaturom, glavoboljom, i na njih skrećemo pažnju - navodi prof. dr Tiodorović.

Da se kod mlađe dece dijagnostikuje virus a kod starije ne, dokazuju i izveštaji iz kovid ambulanti. Na primer, po izveštaju kovid dečije ambulante u Vranju, juče je na natigensko testu bilo pozitivno 5 dece uzrasta do 7 godina, a od 7 do 18, nijedno, a testirano je 9 u tom uzrastu brzim testom.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    25. avgust 2022 | 07:47

    A da se malo manete dece i korone. Mnogo je dece obolele od leukemije, retkih bolesti koje su smrtonosnije u velikom procentu i za njihovo lečenje nisu dovoljne kapi za nos i sirup za imunitet koji se daje deci koja su pozitivna. Njihovo lečenje je daleko skuplje a izlečenje upitno. Ta deca pate, mesece i mesece provode po bolnicama. Roditelji sve sami finansiraju, dovijaju se raznim humabitarnim akcijama, sms porukama.... E to su problemi a ne virus koji apsolutno više nije isti i ne ugrožava život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA