≫ 

Ovo srpsko selo je bez đaka već 40 godina, ali svakog 1. maja desi se čudo: Koja je priča "iza fotografije"?

Slavoljub je pohađao ovu seosku školu, brani je od zuba vremena

  • 3
Selo Štrbovac, Babušnica Foto: Privatna arhiva

U selu Štrbovac u opštini Babušnica na jugoistoku Srbije škola je izgrađena 1936. godine. Bila je to četvororazredna osnovna škola, koja je zatvorena osamdesetih godina prošlog veka.

Sve to priča nam Slavoljub Jovanović, rođen i odrastao u Šrbovcu. Tu je školu pohađao i ona mu je u srcu. Zato ga boli zub vremena.

Bager pred školom ipak nije tužni simbol. Školi (trenutno) ne preti rušenje. Naprotiv, pre četiri godine, on i nekoliko entuzijasta poželeli su i počeli da je renoviraju.

- Nas nekolicina koji smo odrasli tamo i bili u toj školi, odlučili smo da je renoviramo, da se ne uruši. Pre četiri godine smo obnovili krov, fasadu, plafon... Škola je sada u vlasništvu opštine, pa pokušavamo da nađemo zajednički jezik, da i oni učestvuju u obnovi škole - kaže napominjući ono što mu je posebno milo: - To je mesto gde se mi okupljamo, pogotovo za Prvi maj. Selo je tada puno ljudi koji dolaze sa strane.

Objašnjava da se to odnosi i na one koji su otišli u inostranstvo, među kojima je sam, kao i na stanovnike okolnih sela.

- U njima se ne dešava puno, mi smo kao neko selo feniks - govori ističući jedno malo čudo, kada njegovim očima gledano, Štrbovac postaje centar zbivanja.

Kaže nam da obnavljajući školu želi da inspiriše mlade da ožive selo. Tu ima vikendicu na mestu gde je bila kuća njegovih predaka.

Školu sa fotografije pohađao je, kaže, '50. godina.

Video: Iako pod Turcima Srbi su našli način da uče: Ovo je prva privatna škola u Srbiji, osnovana 1807.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA