"Proglase ih krivim, pa ih istom presudom oslobode": Kad dete padne sa zgrade, na sudu je moguć ovaj presedan

Do krivične presude može da dođe ukoliko je u pitanju krivično delo, a kazna zavisi od tipa krivičnog dela

  • 1
Dete na prozoru, sudijski čekić Foto: Shutterstock

Jedno dete zadobilo je povrede glave nakon što je palo sa drugog sprata zgrade u Beogradu 15. avgusta. Takvih slučajeva bilo je i tokom proteklih godina, a neki su, nažalost, bili kobni.

Za roditelje nema veće patnje nego da izgube dete, a posebna je tragedija kada se to dogodi na ovakav način.

Ipak, ima i onih koji s pravne strane postavljaju pitanje kolika je odgovornost roditelja u takvim slučajevima i da li oni mogu krivično da odgovaraju.

Kako objašnjava Telegrafov izvor iz tužilaštva, za maloletno dete odgovara onaj kom je dete povereno u određenoj situaciji. Tako, recimo, da se nezgoda ili nesreća dese u vrtiću odgovoran je vaspitač, ukoliko se dogode u školi, odgovoran je razredni starešina ili eventualno direktor škole. Kada je dete kod roditelja, oni su odgovorni za situaciju koja je detetu naneta.

- Roditelji mogu da budu oglašeni krivim, jer nisu vodili dovoljno računa o detetu, ali u istom trenutku, istom presudom i oslobođeni od kazne jer je taj trenutak kod njih izazvao najveći bol i tugu. S jedne strane jesi krivično odgovoran, a s druge strane, zbog svog emotivnog gubitka, frustracije i bola ne možeš da snosiš nikakvu sankciju - objašnjava naš izvor.

Žena, depresija, bol, glava Foto: Shutterstock

Kako dodaje, to je jedna od zakonskih mogućnosti, a da bi se to uradilo moraju da se ispitaju određene okolnosti - gde su roditelji bili tog trenutka, kakva je situacija u kući, da li su roditelji potpuno zanemarili dete, koje je starost deteta. Sve su to okolnosti koje mogu ili ne mogu da odgovore na pitanje krivice.

- Situacije su različite. Može da se desi da zbog neposredne svađe, nekontrolisanosti nad detetom, ako je dete eventualno imalo posebnu potrebu, ako je frustrirano, ima mentalnu retardaciju. Za takvo dete treba posebna nega. Ako su to roditelji zanemarili, odnosno svađali se pre toga i prepustili sve slučaju, moglo je da dođe do takve nesreće. To su sve okolnosti koje je potrebno ispitati da bi se odlučilo da li su krivi i treba ih osloboditi od kazne ili nisu krivi - ističe.

Slična situacija je i kada su u pitanju druga krivična dela, kao što su saobraćajne nesreće.

- Imate, recimo, situacije saobraćajnih nesreća, gde, primera radi, otac vozi. Nije pijan, svestan je svega, ali ipak dođe do saobraćajne nesreće, gde dete pogine, on i supruga ostanu, ali je njegovom krivicmo došlo do nesreće jer kola nisu u potpunosti funkcionisala, što se utvrđuje posebnim tehničkim veštačenjem automobila. U tom slučaju, on jeste kriv. Kako možeš da voziš porodicu, a nisi proverio auto? To je ono što će celog života da ga razjeda. Zar takvog roditelja treba osuditi? U tim situacijama kažu da je kriv, ali se oslobađa od kazne - dodaje.

Do krivične presude može da dođe ukoliko je u pitanju krivično delo, a kazna zavisi od tipa krivičnog dela.

- Roditelji su mogli da se dogovore da dete namerno gurnu, da okrenu leđa, iako su primetili da vreba opasnost, različite su situacije da bismo na osnovu takvih situacija mogli da opredelimo i kvalifikaciju krivičnog dela, ukoliko govorimo o izvršenju krivičnog dela - zakljčuje izvor Telegrafa.

Video: Potresna ispovest komšinice porodice čije je dete poginulo posle pada kroz prozor sa sedmog sprata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    28. avgust 2022 | 20:20

    Može a ne mora. Moguće,a nije moguće. Jeste ali ne mora da znači. Nije ali zavisi kako se tumači. E,tako sam ja sve ovo kao razumela. Jedino što znam,jeste,čuvajte decu uvek i na svakom mestu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA