≫ 

Njima su medalje sporedna stvar: Slepi u Subotici prvi put igrali govorni pikado, održan i turnir u kuglanju

Na ovom sportskom nadmetanju predstavljen je govorni pikado, koji je za slepe i slabovide osobe više od sporta

  • 0
kuglanje, slep čovek, slepac, štap za slepe Foto: Shutterstock

Gradsko udruženje slepih i slabovidih Subotice proteklog vikenda organizovalo je Međunarodni turnir u kuglanju, a u okviru ovog sportskog nadmetanja predstavljen je govorni pikado, koji je za slepe i slabovide osobe više od sporta.

Govorni pikado koji daje zvučnu informaciju o svemu što se dešava, odnosno koju boju je igrač pogodio, koliko ima poena, kada je završio, koja je runda, Subotičanima su predstavili članovi Sportskog udruženja slepih "Svjetlost" iz Osijeka, piše Subotica.com.

- Igra na govornom pikadu u Hrvatskoj se igra više od 20 godina, postao je zvaničan sport za slepe i postoji liga za ekipno i pojedinačno takmičenje, kao i državo prvenstvo. Ona je od velikog značaja za psiho-fizičku samostalnost, za razvijanje socijalnih kontakata i podsticaj ljudima da budu aktivni – objašnjava Stojan Bjelajac iz Osijeka. – Pikado je važan i za koordinaciju u prostoru, orijentaciju, on je za nas više od igre. Naše udruženje je govorni pikado dobilo od grada Osijeka, koji je imao razumevanja za nas i naše potrebe.

Kako je predstavljeno, prvi navigacijski ton pikada se javlja za vreme bacanja strelica. Nakon tri bačene strelice, uključuje se drugi ton koji signalizira sledećem igraču da priđe aparatu, pokupi strelice, pritisne tipku start i počne svoje bacanje.

Aparat za govorni pikado košta oko dve hiljade evra.

- Govorni pikado bi nama, uz kuglanje i šah, bio još jedna sport kojim bi naši članovi mogli da se bave. Značilo bi za afirmaciju sporta kod naših članova, jer od 460 naših članova sportom se bavi njih 15-ak – ističe Svetlana Manji iz Udruženja slepih i slabovidih Subotice. – Ovog vikenda organizujemo 14. Međunarodni turnir u kuglanju u kome uz nas i ekipu iz Novog Sada učestvuju gosti iz Osijeka, Sarajeva i Pečuja. Imamo 28 učesnika, a kako nemamo kuglanu u Subotici, takmičenje se održava u Bačkoj Topoli. Medalje su na ovom takmičenju sporedna stvar, mnogo važnije je druženje i socijalizacija naših članova.

Video: Slavili smo Novu godinu sa slepim ljudima, naš reporter morao je da se snađe u mraku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA