≫ 

Deca u suzama traže igračke na zgarištu: Stankovići izbegli s Kosova bez ičega, sad u požaru opet izgubili dom

Taman što su stali na noge, Stankovići su ponovo ostali bez ičega

  • 23

Porodica Stanković koja je izbegla sa Kosova bez ičega, doživela je da pre tri dana u požaru ponovo izgubi dom. Lazar Stanković (29) iz Gnjilana oženio se i dobio dve ćerke bliznakinje. Nakon što su izbegli sa Kosova, kaže, godinama su se šetali po prihvatilištima, pa onda na jedvite jade, u Aleksandrovu kod Merošine, sagradili jednu prostoriju u koju su se uselili.

Posle godina rada i truda, Lazar je došao do toga da svoju decu može da odvede na more, kao i da im sredi sobu kako su one želele. No, sve to im se srušilo preko noći, kada je usled kvara na instalacijama njihov porodični dom izgoreo do temelja.

U bolnoj ispovesti za Telegraf.rs, Lazar priča kako je sa svojom ženom osnovao porodicu. Živeo je, kaže, u kući sa bratom, ocem i snajkom, a onda je odlučio da pređe na sprat koji su zajedničkim snagama sredili za život.

- Odlučili smo da pređemo na sprat, jer je tamo imalo više mesta, nas je četvoro, a i oni dole da imaju svoj mir. Kuća nije imala ploču, samo izolaciju, nakon čega se nalazila krovna konstrukcija. Tri godine aktivnog života smo proveli tu, sve je bilo sređeno do najsitnijeg detalja - počinje priču za Telegraf.rs otac Lazar.

Kako kaže, svakodnevnica im je bila da decu odvedu u vrtić, potom da on ženu odveze do posla, a nakon toga ode na svoj posao. Tako je bilo i tog jutra kada je sve nestalo za nekoliko minuta.

- Ustao sam ujutru oko šest, to nam je neka rutina, spremio sam decu za vrtić i žena i ja smo krenuli na svoje poslove. U međuvremenu, kuća se zapalila. Vatrogasci nisu imali vremena da stignu, jer je naše mesto do centra Niša udaljeno oko 13 kilometara. Svakako, oni su došli i dali maksimum da ugase požar, svaka im čast i zahvaljujem im se - objašnjava Lazar.

Sve uspomene su izgorele, ostala je samo garež i pepeo.

- U tim stvarima u kojim smo izašli, to nam je i ostalo. Želeo sam na more da ih odvedem, izvadio sam i pasoše za decu, ali nije se dalo. Imali smo tu problem sa strujom, nismo imali trajnu nego privremenu, ali smo išli ka tome da i taj problem rešimo - priča otac.

Tako male, a tako bistre

- Deca su to jako dobro podnela, jer smo krili do sinoć od njih, ali i kada smo im rekli, one su bile smirene. Jako su bistre i pametne, sve kapiraju. Jedino plaču zbog igračaka, jako su vezane za igračke, a najžalije mi je njihovih igračaka sa kojima su spavale od rođenja. Pokušavamo da im objasnimo da će sve biti u redu i da će mama i tata da im naprave novu sobu sa još više igračaka, i da će biti još lepša - priča otac koji naglašava da nastavlja dalje, i da će se boriti koliko god da je to potrebno.

Porodica, prjatelji, škola, komšije - svima se zahvaljuje.

- Mi smo sada kod rođaka, jer u kući u tom prizemlju nemamo neke uslove, nema čak ni struje. Svi koje znamo su nam dali nešto, stvari za decu, za nas, neke igračke i svašta nešto. Imamo veliku pomoć i podršku, ali za kuću ne znam kako ćemo, ovde ne možemo doveka da ostanemo.

Novca, kako kaže, nema za renoviranje, a najviše ga plaši zima koja dolazi uskoro.

- Novca nemam, videćemo nešto bilo šta da uradimo. Plašim se jer zima dolazi, a ovde ne možemo večno da budemo. Nadam se da će sve biti u redu i uzdam se u pomoć okoline - priča lazar.

Budući da je porodica smeštena kod rodbine, potrebna im je što pre pomoć u vidu garderobe, obuće, kako za decu tako i za roditelje. 

Broj računa na koji možete donirati novac za porodicu Stanković: 170001032063600030 - Lazar Stanković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ime

    29. avgust 2022 | 16:27

    Ne znam sta se desava vise u ovoj drzavi, pogledajte samo situaciju u karastru kada su u pitanju stambene zgrade od kojih su mnoge u samom centru beograda- od 10 stanova u proseku kod takvih zgrada- 4 stana su u drzavnom vlasnistvu i pola ih je prazno! Zasto se ti stanovi ne dodele na koriscenje ovakvim porodicama koje su ugrozene umesto sto se razni lokalni aloholicari bespravno useljavaju u njih odakle ih je nemoguce izbaciti jer su nasli vezu u socijalnom- a svojim necivilizovanim ponasanjem unistavaju javnu i gradjansku imovinu. Molim vas objavite ovaj komentar jer ovim neko mora da se pozabavi

  • Anka

    29. avgust 2022 | 15:08

    Covjek se borio da se skuci i da ima nesto i on ce opet da se skuci a neki nece nikada.

  • Lord

    29. avgust 2022 | 13:23

    Izbegli sa Kosova,napravio kucu,on i zena imaju poslove,auto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA