≫ 

RFZO: Oko 7.500 dece već vakcinisano HPV vakcinom o trošku države

Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon šest meseci, a u slučaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

  • 2
Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

U poslednja tri meseca, od kada je omogućeno vakcinisanje HPV vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, do sada je oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom dozom najsavremenije devetovalnetne HPV vakcine.

Oko 3.500 vakcinisane dece je uzrasta do 14 godina, a 4.000 vakcinisane dece je uzrasta starijih od 14 godina. Najviše vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a značajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima kao sto su Šabac i Pančevo.

Dodatne količine vakcine se kontinuirano isporučuju u skladu sa potrebama tako da su obezbeđene kolicine za svu decu koja su već započela vakcinaciju i za sve one koji tek budu želeli da se vakcinišu.

Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Radi se o vakcini koja je preporučena, a ne obavezna, što znaci da će je primiti samo oni koji to budu želeli.

O trošku države mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet godina do 19 godina, pre prvog sekusalnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i prporučenoj imunizaciji.

Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon šest meseci, a u slucaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

Video: Stručnjaci: U Srbiji se malo zna o HPV, vakcina je rešenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majin

    30. avgust 2022 | 16:27

    Bravo 👏 7500 obolelih od karcinoma manje…bravo 👏👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA