• 0

Za kupovinu reproduktivnih ćelija javio se 51 par iz Srbije: 32 para traže jajne ćelije, ostali spermatozoide

Na raspolaganju im 13 privatnih i 6 državnih bolnica; postupak lečenja steriliteta besplatan

  • 0
GAK Narodni front

Foto: Nikola Anđić

Za mnoge parove jedini način da se ostvare kao roditelji jeste uz pomoć banke reproduktivnih ćelija. Za kupovinu ćelija iz inostranstva prijavio se 51 par, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Predrag Sazdanović. Ističe da će parovi moći da biraju jednu od 19 bolnica u Srbiji u kojoj će, o trošku države, pokušati da se ostvare kao roditelji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Predrag Sazdanović u razgovoru za RTS rekao je da se 51 par u Srbiji izjasnio da želi da nabavi reproduktivne ćelije iz inostranstva, te da su 32 para tražila jajne ćelije, a da je 19 parova tražilo spermatozoide.

Početkom avgusta je potpisan ugovor sa bankom reproduktivnih ćelija u Španiji, koja je, prema njegovim rečima, jedna od najvećih u Evropi.

U dogovoru s njima izvršeno je pilotiranje, kako bi se videlo koliko postoji parova u Srbiji koji imaju potrebu za kupovinom reproduktivnih ćelija.

- Oni su se prijavili, mi imamo ugovor sa bankom. Imaćemo prvo komunikaciju sa svih 19 specijalnih bolnica u Srbiji koje se bave sterilitetom, a na državnom ugovoru su sa RFZO, odnosno potpuno je besplatan ceo postupak lečenja steriliteta. Ukoliko par želi da nabavi reproduktivne ćelije, javiće se u nacionalnu banku, preko nacionalne banke one će stići u Srbiju i on može da bira u kojoj bolnici će da pokuša da dobije potomstvo - rekao je Sazdanović u Dnevniku RTS-a.

 

Dodao je da je procedura maksimalno pojednostavljena, a da je parovima na raspolaganju 13 privatnih i šest državnih bolnica.

Plan je da se u budućnosti poveća broj banaka iz kojih se nabavljaju reproduktivne ćelije. Pregovara se, kaže Sazdanović, sa još jednom bankom u Španiji i sa bankom iz Danske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok