Kad studenti viđaju samo asistente: Ovo su razlozi za uskraćivanje akreditacija fakultetima

Početkom septembra svi fakulteti organizuju drugi upisni rok

  • 0
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

Profesorka Ana Šijački, v. d. direktora Nacionalnog akreditacionog tela, kaže za RTS da su najčešći razlozi za uskraćivanje akreditacija, i državnim i privatnim univerzitetima, nedostatak ili nekompetentnost nastavnika, pogotovo kada se fakultet ili novi studijski program tek formira.

Početkom septembra svi fakulteti organizuju drugi upisni rok. Na šest državnih univerziteta ima više od 9.000 mesta, najviše u Beogradu - 3.000, oko polovine na budžetu i nešto manje mesta za samofinansirajuće studente.

Svi državni fakulteti i studijski programi su akreditovani. U prethodne dve godine dva privatna fakulteta i čak 26 studijskih profila na visokoškolskim ustanovama u privatnom vlasništvu izgubilo je akreditaciju.

Profesorka Ana Šijački, v.d. direktorke Nacionalnog akreditacionog tela, kaže da su najčešći razlozi za uskraćivanje akreditacija, i državnim i privatnim univerzitetima, nedostatak nastavnika ili nekompetentnost nastavnika, pogotovo kada se fakultet ili novi studijski program tek formira.

- Kada kažem nekompetentnost nastavnika, ne znači da je profesor nekompetentan da predaje nešto na šta je usmeren, ali recimo ne može da predaje pet predmeta nego dva ili tri - navodi Šijački.

Ističe da razlog mogu biti i manjkavosti u kurikulumu, odnosno u planu i ishodima nastave.

Na mnogim fakultetima studenti viđaju samo asistente, profesori se ne pojavljuju i ne drže predavanja. Šijački kaže da to najpre kontroliše fakultet i da je u ingerenciji fakulteta na dnevnom nivou.

- Fakultet treba da radi samoevaluaciju i nama da je dostavi. Mi direktno nismo nadležni da radimo tu kontrolu, ali je nadležna inspekcija Ministarstva prosvete - objašnjava Šijački.

Naglašava da se moral i odgovornost nastavnika ne mogu izbeći, kakav god sistem kontrole da postoji.

Fakultet koji izgubi akreditaciju može da radi još godinu dana

Što se tiče rada profesora na više fakulteta, Šijački kaže da je pravilo da profesor ne može da ima više od 12 časova mesečno, pa teorijski može da predaje i na 12 različitih ustanova sa po jednim časom.

Brucošima koji će se prijavljivati u septembru savetuje da dobro razmisle šta hoće da studiraju jer time treba da se bave.

- Savetujem studentima i da se dobro raspitaju da li je ustanova na kojoj žele da studiraju akreditovana ili ne. To je uslov svega. Vrlo je lako, svaki student treba na sajtu fakulteta da vidi da li je ustanova i studijski program akreditovan - ističe Šijački.

Kaže da i Nacionalno akreditaciono telo ima na sajtu Vodič za studente u kojem za svaku ustanovu piše kada je akreditovana.

Šijački kaže da fakultet koji izgubi akreditaciju ima pravo da radi još godinu dana da bi se izvela poslednja generacija, dok ostali studenti prelaze na srodne programe na drugim fakultetima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA