≫ 

"On je beba od 4 meseca, odgajila sam ga kao pile": Katarina čuva sokola Hana i otkriva tajne ugrožene vrste

Dobri su partneri, vole da slušaju, priča ova devojka

  • 0
Soko, sokolovi Printskrin/RTS

Najbrži je živ stvor na planeti koji loveći plen dostiže brzinu i do 350 kilometara na sat. Ali, u rukama veštog sokolara ova ptica je - "mirna kao bubica".

- Dobri su partneri, vole da slušaju. Ovo je beba od četiri meseca, ja sam ga odgajila kao pile. Nazvala sam ga Han - priča sokolarka Katarina Rapkić dok pred kamerama pokazuje svog ljubimca, prenosi RTS.

Sokolarstvo je u Aziji dugo bilo privilegija kraljeva, deo je i srpske istorije, a svojevremeno su sokolari monasi dresiranim pticama grabljivicama plaćali danak Turcima. Žene sokolari bile su retke.

- Pretežno su muškarci lovili sa sokolima, poznat je i Harisov jastreb, američka ptica koja živi u pustinjama. I u Srbiji postoje uzgajivači ove vrste ptica - rekla je Katarina.

Porodica Rapkić se bavi sokolarstvom iz humanih razloga i na viteškim manifestacijama po Srbiji govore o ovom najhumanijem načinu lova koje štiti i Unesko.

- Ove ptice su jako ugrožene, lovci ih ubijaju. Bilo bi dobro da se podigne svest o tome da ove ptice nisu štetočine, nego su dar od Boga, čuvaju prirodu - navela je Katarina Rapkić.

Video: Soko je pikirao na mladunca, usledio je okršaj između pingvina i grabljivice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA