≫ 

Koliki je moj deo? Običaji jači od zakona, svaka druga žena u Srbiji odriče se imovine u korist brata

Tradicionalni stereotipi su, međutim, i dalje prisutn

  • 10
Običaji, žena, imovina, nasledstvo,

Printskrin: RTS

Zakon o nasleđivanju ne poznaje pol, ipak, na ovim prostorima običaji su često i dalje jači od zakona. Zbog toga je Žensko udruženje Kolubarskog okruga uz podršku Evropske unije pokrenulo kampanju pod nazivom "Koliki je moj deo?"

Cilj je da se umanji neravnopravna raspodela nasledstva između muškaraca i žena, jer u gotovo 44 odsto slučajeva, svoj deo nasledstva sestra ostavlja bratu.

Žensko dete, tuđa kuća. Tako su mnogi stari govorili kad se rodi ćerka. Da stari manir preživljava i u novim vremenima, dokaz je istraživanje Ženskog udruženja Kolubarskog okruga; gotovo svaka druga žena u Srbiji odriče se imovine u korist brata, prenosi RTS.

- Tako da mi sada imamo to da samo 25 odsto imovine u Srbiji poseduju žene, što čak nije ni 25 odsto žena već jako manje od toga. Kao udruženje koje se najčešće bavi ženama na selu i radi s njima, kroz rad smo uvideli da jako mali broj njih su nosioci gazdinstva, a tek da ne pričamo o tome da poseduju svoju imovinu. I čak žene koje poseduju svoju imovinu, to su najčešće parcele manje od dva hektara - rekla je Katarina Ranković iz Ženskog udruženje Kolubarskog okruga.

Udruženje je organizovalo besplatnu pravnu pomoć za žene koje žele da ostvare svoje nasledno pravo. Ipak, zbunjuje zašto im je ta pomoć potrebna kad u Zakonu o nasleđivanju jasno piše: sva deca imaju jednaka prava na imovinu roditelja.

- U srpskoj tradicionalnoj kulturi je bilo da muški naslednici nasleđuju imanje i da se ime prenosi, po vertikali, a sa imenom i prezimenom i imanje, dok se žensko dete udavalo i odlazilo iz kuće, tako da je to podrazumevalo jednu vrstu deobe. U urbanim sredinama se sigurno to odavno promenilo, a kad govorimo o seoskim sredinama, ipak je ostalo da sin nasleđuje oca - napomenula je etnolog Vesna Marjanović.

Tradicionalni stereotipi su, međutim, i dalje prisutni.

- Uvek kada je neka imovina u pitanju, vrlo lako može doći do sukoba između naslednika kao i u svim drugim situacijama. U današnje vreme, čak i ako ne možete nekome uskratiti da slobodno dâ nasledničku izjavu, možete ga samo edukovati i upozoriti na sve posledice. Tu sad i notari i javni beležnici igraju važnu ulogu jer oni daju pouke koja su vaša prava. Šta treba, šta možda ne treba uraditi - kaže advokatica Ivana Mrđa.

U Srbiji su 2018. usvojene Izmene zakona o postupku upisa u katastar – ako kupujete stan, a u braku ste, nekretnina će biti uknjižena na oba supružnika. Ono što je možda najveći pomak u tome jeste to što je uvedena veća zaštita prava maloletne dece, a što se, na našem podneblju, zapravo tumači kao veća zaštita prava maloletne ženske dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bluesteel

    1. septembar 2022 | 07:38

    Ne znam bas koliko je ovo tacno. Zivim u selu u Vojvodini i ovo da brat uzima sestrino nasledstvo prvi put cujem( govorim iz mog iskustva). Mozda je nekad tako bilo ali to vise ne vazi.

  • Milan

    1. septembar 2022 | 08:04

    Ja znam mnogo slučajeva gdje su se muške glave u porodici brinule o imanju,ulagali čitav život i brinuli o tome da bi na kraju morali dijeliti sa nekim ko nije prstom mrdnuo jer je slabiji pol i to nije njihov posao. Najpoštenije bi bilo da onoliko koliko si radio i brinuo o tome toliko ti pripada,nema djeljenja muško, žensko,prvo dijete i slično. Živjeli

  • Goran.

    1. septembar 2022 | 09:30

    Ako meni želi sestra da ostavi njen deo to nije otimačina a znam mnogo slučajeva a jedan je moj, supruga se dobrovoljno odrekla svog dela i poklonila svom bratu što sam je ja u tome podržao. Dali treba sada evropska unija da interveniše i ispira mozak mojoj supruzi kako ona ima pravo na njen deo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA