≫ 

Tinejdžer Đorđe snimio kako u apoteci dobija bromazepam "na keca": Tako se dele i antibiotici. Doktori u šoku

U apoteci su mu čak dali i savet kako se bromazepam pije

  • 94
Dečak, tinejdžer, apoteka Foto-ilustracija: Shutterstock

Tinejdžer Đorđe snimio je kako u jednoj apoteci u Srbiji dobija bromazepam bez recepta, iako je to jak lek za smirenje koji se inače preporučuje starijim ljudima.

Podsećanja radi, kupovina lekova bez recepta zabranjena je zakonom i strogo kažnjiva. Uprkos tome, javna je tajna da mnoge apoteke, uglavnom privatne, krše ova pravila i izdaju lekove bez recepta.

Tako se na snimku koji je Đorđe okačio na svom TikTok profilu može čuti i kako se "na keca" dobija bromazepam.

- Mogu da kupim bromazepam, ali nemam recept - pita ovaj dečko u apoteci i odmah dobija potvrdan odgovor.

Na njegovo sledeće pitanje "kako se pije", stiglo je i objašnjenje.

Farmaceuti u apoteci počeli su da mu pakuju lek, bez obzira što je zabranjeno izdavati antidepresive bez recepta. Nakon što je momak video njihovu reakciju, rekao im je da je samo želeo da proveri kako posluju i da će snimak objaviti na mrežama.

Nakon videa koji je postao viralan, kontaktirali smo doktora Aleksandra Stanojevića koji nam je objasnio koliko je opasno kupovati lekove bez recepta.

@djolez99 DELITE VIDEO, OVO SE MORA ZAUSTAVITI!!! 🙏 #fyp #foryou #viral #foryoupage #djolez99 ♬ original sound - Djolez99

- Znate kako, ovakve pojave su nažalost uobičajene. Mi smo bili drugi u Evropi po količini prodavanja lekova bez recepta. To je jako opasano, ali to rade privatne apoteke koje imaju takvozvanu crnu listu lekova, i zarad profita izdaju lekove kako stignu - kaže doktor.

Po pitanju antidepresiva, doktor je bio odsečan.

- To je kažnjivo zakonom, jako loše može da utiče na ljude zato na svakom pakovanju imate cvrveni trougao, kao rizičan medikament. Nikako ne sme da se koristi "na svoju ruku".

Evo kakve su posledice kada uzimate lekove bez saveta lekara

- Posledice su te da se javlja rezistencija, i postajete imuni na te lekove. To je jako opasno u slučaju antibiotika. Ja molim sve ljude da ne uzimaju lekove bez saveta lekara, to može biti jako opasno - upozorava doktor.

Komentar smo dobili i od Apoteka Beograd koje takođe podsećaju da se bromazepam može dobiti samo uz recept.

- Iz Apoteka Beograd odgovorili su da nisu upoznati sa pomenutim snimkom. Lek bromazepam se može dobiti samo uz lekarski recept. Takođe i antibiotici imaju režim izdavanja uz lekarski recept - navode u odgovoru.

Video: Pijani mladići pronađeni na ulici u Vranju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U fokusu

    2. septembar 2022 | 13:41

    Mali željan pažnje, pravi skandal tamo gde ga nema. Da je drugačije on bi kupio lek, pa tek kad je lek u njegovim rukama to snimio. Ovako čuje se šta on priča, a ne vidi se niti čuje šta pričaju sa druge strane pulta. Mladi su spremni na sve samo da bi kreirali neki skandal i bili u centru pažnje - to je bolest. A neuk je 100%, bromazepam se izdaje na recept, ali nije ni opijat ni antidepresiv, još manje da je nekom od njega lepo. Gluposti.

  • Ezra

    2. septembar 2022 | 13:21

    I sad si faca jel da,

  • Nena

    2. septembar 2022 | 13:17

    I gde to mogu da kupim antibiotik, da ne teglim oca invalida, dovoljno sto lab nalaze placa na kucu. Ovo je neistina. Lakše drogu dobiti nego AB.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA