≫ 

"Ako autobus uđe prazan, prazan mora i da izađe, a došli po decu": Mališani s KiM išli pešaka preko "Končulja"

Mališani iz srpskih sredina na KiM krenuli put Subotice, u posetu vršnjacima

  • 5
Kosovska policija Foto: Marko Jovanović

Već 14 godina mališani iz srpskih sredina u Kosovskom Pomoravlju s nestrpljenjem čekaju septembar, jer znaju da tada idu u posetu svojim vršnjacima u Suboticu. Borave kod njih desetak dana i bar na kratko osete kako izgleda imati bezbrižno detinjstvo, navode Novosti.

Tako je bilo i u petak u Šilovu kod Gnjilana kada je njih 30 iščekivalo da krenu put najsevernijeg grada Srbije. A, njihovu radost, volju, želju i polet nisu uspeli da saseku ni kosovski policajci koji nisu dozvolili autobusu "Subotica transa" da pređe administrativnu liniju između centralne Srbije i KiM na prelazu Bela Zemlja - Končulj.

Naime, kao i prethodnih godina, domaćini "Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama", subotičke osnovne škole "Sonja Marinković", "Jovan Jovanović Zmaj", "Jovan Mikić" i "Ivan Goran Kovačić" uz podršku Grada Subotice, poslali su autobus "Subotica transa" po đake i predstavnika organizacije "Dečja radost" iz Gnjilana. Autobus je, međutim, zaustavljen na prelazu i nije mu dozvoljeno da dođe po decu.

- Iako su pokazali sva dokumenta, vozačima je rečeno da ako autobus uđe prazan, onda prazan mora i da izađe, što nema smisla jer je krenuo po nas i decu. Vozači su pokazali sve što su zahtevali, tražili su i neke knjige, ali prelazak nisu dozvolili - priča Zoran Maksimović, član organizacije "Dečja radost" iz Gnjilana.

MUP: Nije odbijen ulazak ili izlazak bilo kog prevoznika

U odgovoru za KoSSev, MUP Kosova je potvrdio da danas nije odbijen ulazak ili izlazak bilo kog autobuskog prevoznika. Međutim, kako su naveli, jedno lice se kod službenika pogranične policije raspitivalo o tome koja je dokumentacija potrebna za prelazak.

- Sa strane Republike Srbije došao je pešak da pita službenike pogranične kontrole koja je dokumentacija potrebna za organizovanje besplatnog prevoza putnika sa Kosova u Srbiju i obrnuto, u kom slučaju su policijski službenici obavestili stranku da je na osnovu Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju potrebna dozvola za besplatan prevoz putnika, knjiga putnih isprava, dozvola za besplatan prevoz, uverenje o vozilu i da se za to obrati resornom ministru - navodi MUP Kosova za Kossev o tome da li je i zašto vraćen autobus rano jutros sa Bele Zemlje.

U razgovoru sa lokalnim autoprevoznicima, iz njihove dugogodišnje prakse, saznaje se da na Beloj Zemlji kosovski organi zahtevaju Svesku sa zelenim listovima za međunarodni prevoz, poznatu kao „interbus knjiga“. Ovo je dokument koji se zahteva kada na prelaz, na punktu koji kontrolišu kosovski organi, pristiže vozilo sa tablicama Republike Srbije, navodi Kossev.

Komentarišući listu potrebnih dokumenata za prelazak koje su, lokalni autoprevoznici navode, da je zapravo „najbitnija“ upravo interbus knjiga, koju „jedino i traže na Beloj Zemlji“, dok je prelazak na drugim prelazima „čak i lakši“.

Bilo je nevreme, kiša, vetar...

Deca koja su strpljivo čekala u Šilovu, ali kako prevoz nije mogao da stigne, roditelji su ih doveli do prelaza i potom prešli peške na drugu stranu punkta gde ih je čekao subotički autobus.

- Nikome nije bilo svejedno. Bilo je nevreme, kiša, vetar i nije prijatno da deca po takvom vremenu peške prelaze tu administrativnu liniju. Ovo što radimo sa Subotičanima je jedna plemenita akcija, a deca su najmanje kriva za novonastalu situaciju - dodaje Maksimović. - Nastavili smo, potom, put ka Subotici. Deci ovo mnogo znači i verujte, ovo im je najlepši doživljaj koji moraju da imaju.

Da je sva dokumentacija pripremljena unapred potvrđuje i Dejan Ljubisavljević, direktor subotičkog javnog prevoznika "Subotica trans".

- Svu potrebnu dokumentaciju su naši vozači imali, ali i pored toga kosovska policija ih je samo paušalno odbila i rekla da ne mogu da prođu i da se sklone. Deca su dobro stigla u Suboticu, što je najvažnije, a još ćemo videti kako ćemo organizovati povratak - dodaje Ljubisavljević.

"Nije bilo govora da ne krenemo..."

U Suboticu je stiglo 30 mališana iz sela Babin Most kod Obilića, Poneš, Stanišor, Šilovo, Cernica, Gornji Livoč, Pasjane, Kmetovce kod Gnjilana, Korminjane kod Kosovske Kamenice, Vrbovac, Grnčar, Binač, Klokot kod Kosovske Vitine. Mnogi su od starijih vršnjaka slušali doživljaje sa severa Srbije i druženja sa vršnjacima pa su jedva čekali da i oni dođu.

- Nije bilo govora da ne krenemo, jedino što je kiša baš jako padala dok smo išli. Nismo se uplašili, ali je bolje da to pitate naše mame i tate. Mi smo samo mislili o tome kako će nam biti lepo kad ovde dođemo - priča jedanaestogodišnji dečak iz Kosovske Kamenice.

Vršnjaci su ih dočekali aplauzom i punog srca. Zbog svega što su prošli oni su njihovi junaci i budući drugari za ceo život.

- Ovu akciju smo počeli 2008. i svake godine nam dolaze đaci, koje ugošćavaju đaci naših škola. Pripremili smo im brojne aktivnosti, obići će grad, imaćemo izlete po okolini, a biće i dosta druženja što je njima najvažnije - najavljuje Branka Bešlić, direktorka škole "Ivan Goran Kovačić".

Obilasci, izleti i druženje

- Akciju "Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama", počeli smo 2008. i svake godine dolaze nam đaci, koje ugošćavaju učenici naših škola. Pripremili smo im brojne aktivnosti, obići će grad, imaćemo izlete po okolini, a biće i mnogo druženja što je njima najvažnije - kaže Branka Bešlić, direktorka škole "Ivan Goran Kovačić".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ffm

    3. septembar 2022 | 07:23

    Glupostima ,izivljavanju i ponozavanju nema kraja

  • Mancini

    3. septembar 2022 | 04:58

    Odmah reciprocitet, ali sistem 1:100, njihovim autobusima, kontrola šta ima u autobusu, da ne švercuju drogu, i prošetao ih jedno 3-5 km. i potrošiš po autobusu prosek 5 sati, kako na ulazu u Srbiju, tako i na izlazu iz Srbije. Dug bi to bio put u Evropu.

  • Ma i vi

    3. septembar 2022 | 05:31

    Čačkate mečku......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA