≫ 

Alasi sa Save životare i bore se sa niskim vodostajem: "Treba naći gde je riba, sve zavisi od sreće"

Kakav je ulov – zna se tek ujutru kada se podignu mreže

  • 1
Sava, riba, nivo reke, pecaroši, Printskrin: RTS

Sava je ove godine sa niskim vodostajem bila skoro na istorijskom minimumu. Manjak vode u reci predstavlja veliki problem za alase.

Preko šljunka, peska i vode do čamca ništa neobično ukoliko to nije na sredini Save. Zbog ekstremno niskog vodostaja ove godine na reci su se pojavili brojni sprudovi. Za mnoge letnja zanimacija, a za one koji od reke žive - prava muka.

- Ove godine je vodostaj nizak. Samo je 2003. bio niži tako da sredinom vode nosi travu i onda moramo ovako da se snalazimo da bacamo po tim džepovim. Ribe je veoma malo samim tim što je vodostaj nizak, tako da je prava muka - rekao je alas Dejan Stanojević za RTS.

Saša Vukomanović ističe da se "životari od danas do sutra".

- Sve je plitko nama 60, 70 metara plovnog puta širine, tako da moraš da vodiš računa gde ideš, idemo po danu, ne idemo noću - naglasio je Vukomanović.

- Treba naći gde je riba, ona je tu negde otprilike na ivici trave, sve zavisi od sreće. Ja sam u ovom poslu od 2004. i ove je baš vodostaj nizak, uslovi su ekstremni, dosta manje ribe, tako da samim tim i manje para ali šta ćeš, mora da se radi - objasnio je Stanojević.

- Sve se nadamo biće bolje, biće bolje. Kad god bacimo mreže, ajd omašili smo, biće bolje sutra, sutra dignemo, biće bolje prekosutra, međutim, nema ribe - naveo je Vukomanović.

Ipak, poručuju da ne bi ništa menjali.

- To je jedan način života jednostavno što te vuče, nešto što te opredeljuje, nešto što si ti - kaže Dejan Stanojević.

- Ja sam na Savi odrastao, odgajen, od Save živim, od Save sam troje dece odškolovao, kako pamtim, ja sam na vodi. Ne bih nikad menjao ovaj posao za bilo koji drugi. Ovde si slobodan, sam svoj gazda, nemaš nikog nad glavom. Kad hoću da radim, radim, kadi ma ribe radimo više, kad nema ribe ne radimo - naveo je Vukomanović.

Kakav je ulov – zna se tek ujutru kada se podignu mreže.

A ono što je kod alasa sigurno, to je da je sa niskim vodostajem viša cena ribe. Bela je 200 dinara, šaran 550, som 600, a smuđ 800 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ISTINA

    3. septembar 2022 | 19:42

    Ma da,ti si tu ribu ubacio u reku,hranio i na kraju uhvatio i prodao?Ili grešim?Ti i tvoji alasi ste obični paraziti i nevidim zašto država toleriše obične pijavice?Zbog tebe i tebi sličnih ribu ćemo videti samo na TV-u,strujaroši i kormorani to je vaša definicija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA