≫ 

Visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu najavljena za celu nedelju: Najagresivnija od svih biljaka

Tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo preko 100 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha

  • 0
Ambrozija, alergija na ambroziju Foto: Shutterstock

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok su trave i ostali korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Po izveštaju o aeropalinološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo preko 100 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha, piše Subotica.com. Ovako visoka koncentracija polena ove korovske biljke može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju trave i ostali korovi, poput pelina, konoplje, štireva, bokvica i koprive, tokom protekle sedmice beležili su nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Po prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu nedelju, visoku koncentraciju imaće ambrozija, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

U Srbiji čak trećina stanovništva pati od nekog oblika alergije. Od 25 alergenih vrsta biljaka koje se prate, ambrozija je najagresivnija.

Video: Sve što treba da znate o sezoni ambrozije: Spremite maramice i pumpice za inhalaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA