Šumske krađe sve češće u našoj zemlji: Pod "budnim okom" su ovi krajevi u Srbiji

Beograd, obod grada je bila crna tačka, ali se to promenilo

  • 5
SAOPSTENJE KRIVICNE PRIJAVE SUMSKA KRAĐA Foto: MUP RS

Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala osnovana je krajem marta, a kako kaže jedan od inspektora te jedinice, analize su pokazale da su šumske krađe najzastupljenije na istoku i jugu zemlje.

Poručnik Filip Nahajovski je gostujući u jutarnjem programu RTS-a, rekao da su ti krajevi Srbije pod "budnim okom" policije i inspektora, ali i ostatak zemlje.

- Beograd, obod grada je bila crna tačka, ali se to promenilo - rekao je Nahajovski.

Većinski vlasnik šuma u Srbiji je država sa oko 53 posto, dok je ostatak u privatnim rukama, a inspektor kaže da je dosta krađa upravo u privatnim šumama.

- Apelujem na sve oštećene koji su trpeli štetu od šumokordica da prijave slučaj nadležnoj polcijskoj upravi kako bi inspektori u najkraćem roku uhvatili i procesuirali osumnjičene - rekao je Nahajovski.

Podsetimo, kazne za nelegalnu seču, prema zakonu, zavisno od stepena štete, kreću se od novčanih do zatvorskih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    6. septembar 2022 | 19:27

    Problem jeste seča i kradja, ali je po meni mnogo veći problem kada ti kradljivci natovaren traktorsku prikolicu i bez ikakve signalizacije krenu da voze po mraku. Verovatno misleći da će tako biti manje upadljivi. Problem je što su skoro nevidljivi dok vozilom ne nadješ na njih. Obično puste nekog ispred da ide kolima i na vezi su pa ako ima milicije znaju da je zaobidju a to što ugrožavaju živote ostalih učesnika je manje bitno.

  • Ivan

    6. septembar 2022 | 18:15

    Da nisu drva 100e metar nebi ni bilo kradje, neko je prisiljen da sece da bi ogrejao porodicu ili da nejedu nista 3 meseca da bi kupili drva...A ima koji kradu zbog kesa ali zalosno da je neko prisiljen zarad svoje porodice....

  • zac

    6. septembar 2022 | 19:13

    Skoro da nema mesta gde se drva ne kradu a to i nadlezni znaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA