Ovaj apel ponavlja se svakog dana, a situacija je sve kritičnija: Tiče se svih nas

Cilj nam je da se zadovolje sve potrebe, da se operacije ne odlažu, poručuju u Institutu

  • 3
Institut za transfuziju krvi Srbije Foto: Telegraf

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi pozvala je sve građane da dođu i daju krv, jer su sve krvne grupe na minimumu. Najteži, letnji period u Institutu za transfuziju krvi polako prolazi. Ali, situacija je i dalje kritična.

- Poziv je upućen svima, ne samo dobrovoljnim davaocima, već i onima koji do sada nisu davali krv. Cilj nam je da se zadovolje sve potrebe, da se operacije ne odlažu - rekla je Kneževićeva.

Prema njenim rečima, više od 30 odsto prikupljene krvi troši se na lečenje pacijenta koji boluju od neke maligne bolesti. "Oni primaju krv kao terapiju, kao lek, i zato je važno da svi koji mogu dobrovoljno daju krv", rekle Mirjana Knežević.

- Poziv je upućen svima, tu smo da odgovorimo na sva pitanja i mislim da smo human narod, da reagujemo dobro kad treba, ali nije dobro kada čekamo situaciju da nekome u našem okruženju zatreba krv ili da se dogodi neka velika nesreća. Treba to preduprediti i da imamo stabilniju rezervu - ukazala je Kneževićeva.

Mi smo i dalje na jednodnevnim rezervama, čak manje od toga, ističe Kneževićeva i dodaje da je cilj kontinuirani priliv krvi da bismo imali višednevne rezerve.

Navela je da je dnevno potrebno od 300 do 350 jedinica, a nedeljno 1.500 kako niko ne bi čekao krv. Akcije dobrovoljnog davanja krvi danas se, kao i svakog utorka, organizuju u Valjevu, a jedan transfuziološki autobus je na Novom Beogradu kod starog Merkatora. Sve akcije se, inače, mogu pratiti na sajtu i Fejsbuk stranici, rekla je Kneževićeva.

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    6. septembar 2022 | 16:45

    Ja bi dao al nisam jeo dva dana.

  • Aca

    6. septembar 2022 | 18:08

    Ja sam dao krv više od 50 puta, a sad sa 60. godina neće da mi je uzmu. I to već skoro 10. godina. Sve neki levi izgovori. A imam jednu od najređih krvnih grupa A-. Znači mi koji želimo da doniramo neće da nas prime, a onda apeluju na one koji to ne žele da urade. Sve je naopako u ovoj državi.

  • Preletacevic

    6. septembar 2022 | 17:33

    Jedan dan odmora, a bilo je dva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA