"Pitalo ciganče majku": Uklanja se sporna pitalica iz lektire za treći razred, Romski pokret uputio ovaj poziv

Opre Roma u saopštenju dodaje da i dalje očekuju poziv Ministarstva prosvete na razgovor oko tog slučaja

  • 6
Opre Roma Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je danas da odluka izdavačke kuće "Klet" da zameni pitalicu iz lektire za treći razred osnovne škole u kojoj je korišćena istorijski uvredljiva reč za Rome ne menja suštinu odnosa prema romskoj zajednici, ali da je korak u dobrom pravcu, jer predstavlja kontinuitet njihove istorijske borbe protiv nejednakosti.

U saopštenju dodaju da i dalje očekuju poziv Ministarstva prosvete na razgovor oko tog slučaja, u kontekstu rešavanja mnogo dubljeg problema u obrazovanju koji, smatraju, zahteva sistemski pristup.

- Mi ne tražimo ni manje ni više od obrazovnog sistema, nego ista prava za svu decu u Srbiji - navode u ovom pokretu.

Dodaju i da su odluka kuće "Klet" da zameni spornu pitalica iz lektire "Narodne umotvorine lake za đake trećake" i izvinjenje upućeno romskoj zajednici, minimum, i da će ga prihvatiti kada, kako kažu, politika izdavačke kuće bude inkluzivna i progresivna po romsku zajednicu.

Podsetimo, pokret "Opre Roma" saopštio je da je obrazovni sistem Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici.

Naime, kako kažu, u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće "Klett" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, u 2022. godini deca čitaju: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka".

- Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer je naziv Rom usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo "Ciganima"? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem - ocenjuje pokret.

Najavili su da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pirocanac

    8. septembar 2022 | 14:18

    E, sad uklonite one grozote iz biologije. Postoje mama i tata, musko i zensko dva pola i to je to!!

  • Zoran

    8. septembar 2022 | 14:28

    Uvek nekome ugađamo. Neverovatno

  • Suzana

    8. septembar 2022 | 17:18

    Od kad mi, Srbi, kažemo: " najdulji" !?! Valjda se kaže- najduži.....E, Srbijo...gde ode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA