≫ 

Mačvani i Topličani odlučili da se pobratime, a razlog seže još iz "Gvozdenog puka": Spojila ih bitka na Drini

Prijateljstvo Topličana i Mačvana iskovano je u septembru 1914. godine

  • 3
Toplicani i Macvani su ratni prijatelji, a potomci se bratime Foto: Telegraf.rs

Prijateljstvo Topličana koji su se borili u čuvenom Drugom topličkom pešadijskom puku "Knjaz Mihajlo", poznatom kao "Gvozdeni puk" i Mačvana, iskovano je u septembru 1914. godine tokom velike Bitke na Drini, a danas ga nastavljaju njihovi potomci.

- Mačvani su tada prihvatili Topličane koji su odbranili i njih i Srbiju u najvećoj bici koja se odigrala između Cerske i Kolubarske bitke. Posle 105 godina mi, potomci junaka Gvozdenog puka, zajedno sa prijateljima iz Mačve uredili smo spomen obeležje na mestu gde su naši preci svojom krvlju ispisali najsvetlije stranice naše istorije - kaže Zoran Đorđević, inicijator uređenja spomen kompleksa.

Grad Prokuplje i opština Bogatić su odlučili da se pobratime, nakon što poslednje tri godine obeležavaju godišnjicu bitke u kojoj je "Gvozdeni puk" do nogu potukao višestruko brojniju i nadmoćniju austrougarsku vojsku u ofanzivi na Srbiju posle poraza u Cerskoj bici.

Na velikom skupu na Limanskoj adi u Badovincima, na mestu velike bitke, potomci ratnika "Gvozdenog puka" iz Toplice i njihovi domaćini Mačvani obeležili su 108 godina od Bitke na Drini i odlučili da prijateljstvo nastave kao pobratimi.

- Kako su se naši preci spojili pre 108 godina, mi ćemo nastaviti da sarađujemo poštujući tradiciju, ali i u svim drugim oblastima, od privrede do sporta. Odlučili smo da se Prokuplje i Bogatić pobratime i to će zvanično biti usvojeno uskoro u skupštinama naše dve lokalne samouprave - rekao je Dejan Lazić, predsednik Skupštine grada Prokuplja.

U opštini Bogatić su istakli da će bratimljenje sa Prokupljem učvrstiti prijateljstvo i još više povezati ljude iz ove dve sredine.

- Naša je obaveza i velika čast da sačuvamo od zaborava sećanje na noćnu krvavu bitku na Drini i da podsećamo mlađe generacije na heroizam slavnih predaka. Topličani su za vreme Prvog svetskog rata branili Mačvu, a mi danas želimo da naše prijateljstvo dobije novu dimenziju - poručio je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. septembar 2022 | 08:01

    SLAVA HEROJIMA I VECNO HVALA !!!! HVALA ROMANOVIM NA BRATSKOJ POMOCI I SPASU SRBIJE I SRBA!!!!

  • Laki🐒

    10. septembar 2022 | 10:26

    Hvala Rusima sto su nam pomogli da isteramo turke I hitlera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA