≫ 

Pala odluka, menja se mala matura: Đaci više neće polagati 5 predmeta na kombinovanom testu

U narednih 10-ak dana Ministarstvo će definisati rok u kome će se učenici osmog razreda izjašnjavati iz kog predmeta će polagati kombinovani test na završnom ispitu

  • 16
Pitanja mala matura Foto: Ministarstvo Prosvete RS

Nacionalni prosvetni savet (NPS) dao je pozitivno mišljenje i jednoglasno usvojio predlog Ministarstva prosvete za promenu koncepta kombinovanog testa u okviru završnog ispita ili tzv. male mature.

Predlog, koji je ranije najavio ministar prosvete Branko Ružić, odnosi se na to da budući osmaci polažu jedan od pet predmeta (istorija, geografija, biologija, fizika ili hemija), u skladu sa svojim interesovanjima, a ne svih pet kao dosad, saopštilo je Ministarstvo.

U narednih 10-ak dana Ministarstvo će definisati rok u kome će se učenici osmog razreda izjašnjavati iz kog predmeta će polagati test na završnom ispitu.

To znači da će na maloj maturi đaci ubuduće polagati test iz matematike, test iz maternjeg jezika i samo jedan od ponuđenih pet predmeta na trećem testu, a ne svih pet kao dosad.

Promena koncepta polaganja kombinovanog testa predviđena je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreca ne idem vise u skolu

    9. septembar 2022 | 16:33

    Da su pametni pa da ukinu i taj treci predmet, a ne jos da tovare decu.. čemu? Da li neko od tih pametnih iz ministarstva zna zato uopste imaju i treci predmet? I onako koju god skolu srednju da zavrse u struci nece raditi..sem zanata

  • ...

    9. septembar 2022 | 16:46

    Bolje bi bilo da se promeni sistem, jer decu su sve više nepismenija, ne znaju najosnovnije stvari.

  • Bass

    9. septembar 2022 | 17:45

    Izbacite 1 jezik.. Bolje da znaju jedan kako treba nego 2 da nemaju pojma..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA