Sestra i brat iz Vladičinog Hana prvaci violine i harmonike: Sviraju kola, a žele da postanu muzički pedagozi

Talenat nasledili od oca, odmalena okrenuti muzici

  • 6
Natalija i Vuk Kostadinović Foto: Privatna arhiva

Sestra i brat, Natalija i Vuk Kostadinović iz Vladičinog Hana obožavaju muziku i to sa ponosom ističu. Natalija svira violinu, a Vuk harmoniku. Talenat su nasledili od oca koji se bavi muzikom i koji ih je odmalena usmeravao da sviraju neki instrument.

Vuk (10) je zavoleo harmoniku, a Natalija violinu. Dečak je počeo da svira harmoniku sa 7 godina. Prvi učitelj mu je bio Aleksandar Anđelković iz Zagužanja kod Surdulice. Učio je i vežbao na jedinstvenoj beloj harmonici, koja je veoma retka, nabavljenoj u inostranstvu.

Nakon dve godine dalje usavršavanje nastavio je kod Gorana Jovančića Jone u Nišu, gde je i danas. Njegov je najmlađi učenik, ali veoma uspešan. Vuk je na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju “Prva harmonika” u Sokobanji osvojio prvo mesto u konkurenciji petlića. Nastavio je sa najboljim rezultatima i na festivalima na Zlatiboru i Leskovcu.

Leto, kao i veći deo godine, proveo je vežbajući. Nije mu žao jer se trud isplatio. Kaže da nema tremu.

- Kada radiš ono što voliš, zašto bi imao tremu - pita Vuk.

Međutim priznaje da ga je malo boleo stomak pred izlazak na binu u Sokobanji. Konkurencija je bila jaka, ali je svirao najbolje.

Ne planira da stane. Voli zvuk ovog instrumenta, tu nežnu, lepu muziku koju stvara.

Naučio je značajan broj narodnih pesama i kola. Ima i omiljeno, Mikijevo garavo kolo.

Hteo bi da postane majstor harmonike, profesor i da svira na koncertima. Pleni njegova odlučnost da istraje u tome i ako ima samo deset godina.

I starija sestra Natalija je izuzetno talentovana. Ona je odabrala violinu za svoj instrument. Četvrti je razred Muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Vranju u klasi profesorke Marijane Ognjanović.

Sa njom je najviše napredovala. Svira i klasičnu i narodnu muziku. Do sada je osvojila tri prva mesta na takmičenjima u Smederevu i Vlasotincu.

Prija joj da otkriva tajne ovog instrumenta i uživa kada je na bini. Kaže da violina ima poseban, najlepši zvuk. I ona bi htela da postane profesor.

Ukrsti ponekad sa bratom instrumente i onda je to muzika za odabrane. Roditelji, koji su im podrška za sve i ulažu velike napore da isprate sve

njihove želje, mogu biti samo ponosni.

Video: Ovako je simbolično obeležen Sabor violinista u Pranjanima

(Telegraf.rs / S. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    11. septembar 2022 | 11:31

    Коначно једна лепа вест !

  • Daria

    11. septembar 2022 | 13:02

    Eto…. O ovakvoj deci treba pisati O mladim talentima, uspesnim Oni treba da budu uzor! A ne, kriminalci Starlete, Velja nevolja…. I slicno Bravo za ovu DIVNU decu❤️

  • Bilja krstic ce biti srecna.

    11. septembar 2022 | 12:44

    Eto klinci hoce da budu nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA