Broj samoubistava u Srbiji u poslednje 4 godine manji za 12 odsto: Samo u ovoj starosnoj grupi i dalje raste

Statistika pokazuje da nas je sve više depresivnih, anksioznih, sa paničnim poremećajima

  • 3
Silueta muškarca kako plače, tuga, depresija,  sedi kod prozora, kontras emocije, emocija Foto: Shutterstock

Broj samoubistava u poslednje četiri godine smanjen je 12 odsto, a pandemija kovida nije bitnije uticala na rast stope mentalnih poremećaja, kažu na klinici "Laza Lazarević" koja je na svetski dan prevencije samoubistava promovisala aplikaciju "Uvek uz tebe", prenosi RTS.

Statistika pokazuje da nas je sve više depresivnih, anksioznih, sa paničnim poremećajima, ali dobra vest je da iako su to faktori koji, pored narkomanije i genetskog nasleđa, mogu voditi ka suicidu, opada broj samoubistava.

- Porast broja suicida je, iako postoji opšti pad, primećen u grupi ljudi starijih od 65 godina, i to je ono što nas podseća da bez obzira na dobre opšte rezultate nikada ne sme da se prekine intenzivan rad u oblasti zaštite mentalnog zdravlja - navodi v. d. direktora Psihijatrijske klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić.

Do suicida najčešće dolazi kada se mentalni poremećaji ne prepoznaju na vreme i ne leče.

- Svaka promena koja se tiče funkcionalnosti u kući, na poslu, u emocionalnim odnosima jeste dobar povod da se razgovara s tom osobom i zašto da ne potraži stručnu pomoć koja je dostupna - ističe doktorka Stašević Karličić.

Za prevenciju nikada nije kasno, a zahvaljujući razgovoru sa stručnjacima mnogi životi su spaseni. Uz aplikacuju "Uvek uz tebe" komunikacija je pojednostavljena i kroz testove omogućena samoprocena.

- Kroz sadašnji aktuelan život mladi prolaze situacije anksioznosti i brojnih drugih psihijatrijskih poremećaja koji se nažalost češće javljaju nego što je to bilo nekad - kaže Luka Marošanin iz studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta.

Kroz aplikaciju je obezbeđen svakodnevni direktni kontakt sa lekarima i psiholozima, uz garantovanu anonimnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    11. septembar 2022 | 03:32

    Možda nećete objaviti, ali ja spadam u one iznad 65 i rado bih prekinula ovaj rungišpil,/ tj. sve u krug bez nade za bolje./. Onda mi padne na pamet da zbog moje dece i njiihove dece ostanem, ako mogu pomognem, jer ne vidim ni za njih neki boljitak u budućnosti.... Možda je i to razlog menjeg broja samoubistava kod starijih?

  • Ateista

    11. septembar 2022 | 14:52

    Mislite da vjerujemo u tu statistiku?

  • Ateista

    11. septembar 2022 | 14:51

    Laž !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA