Deca dobijaju prve batine već sa 2 godine: Unicef će edukovati roditelje da decu ne kažnjavaju fizički

Dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koje uvažava njegovu individualnost, a roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svoje uloge

  • 2
Maltretiranje, tuča, dečak, dete, pesnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje, a takve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, saopštio je danas Unicef koji pokreće akciju podrške roditeljima kako bi primenjivali pozitivne metode vaspitanja dece.

U cilju promovisanja nenasilnog ponašanja prema deci, Unicef sa partnerima pokreće kampanju "Budi ruka koja voli i reč koja sokoli", u okviru koje će sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici.

Kako navode, započeće se i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u oko 50 gradova u Srbiji.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da mnogi roditelji u našoj zemlji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece, ali da ima i onih koji to ne čine.

- Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života. Želimo da im pomognemo, da ih ohrabrimo da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos - rekla je Kostadinova, a saopštio Unicef.

Navela je da Unicef želi da pomogne roditeljima, da ih ohrabri da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos.

Dodala je da dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koje uvažava njegovu individualnost, a roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svoje uloge.

Video: Majka tukla decu dok je otac bio u inostranstvu: Kum sve snimio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    12. septembar 2022 | 15:05

    Iz godine u godinu deca dobijaju sve manje i manje batina i sve su gora i gora. Po meni mala deca treba da dobijaju batine iz razloga što sa njima ne može da se razgovara dovoljno razumno kao sa starijim detetom. Što je dete starije to treba da dobija manje batina, tj. ne treba uopšte da dobija batine. Kako objasniti malom detetu, od godinu - dve, da struja može da ga ubije? Početi sa Nikolom Teslom i završiti sa Bibom strujom? Naravno, batine ne treba da budu jake i da povrede dete. Treba samo da mu bude jasno da je nešto pogrešno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA