≫ 

Udžbenik iz biologije vraćen Nacionalnom prosvetnom savetu na ponovno razmatranje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić zahtevao je to od saveta zbog zbog polemike koja je u proteklih nekoliko dana prisutna u javnosti

  • 6
dete cita Foto: Pexels

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić zatražio je od Nacionalnog prosvetnog saveta da ponovo ispita i da stručno mišljenje o delu Programa nastave i učenja biologije za osmi razred osnovne škole, koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika, primarnih i sekundarnih, koje uključuju ponašanje i individualni osećaj pripadnosti nekom od rodova.

- Zbog polemike koja je u proteklih nekoliko dana prisutna u javnosti, a odnosi se na sadržaje udžbenika biologije za osmi razred, zahtevao sam da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i pre svega, da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece -  rekao je prvi potpredsednik.

Dodaje da, upravo struka mora da se pita zbog kompleksnosti procesa i važnosti da damo najveći kvalitet obrazovanja našim učenicima.

- U potpunosti razumem i podržavam da je potrebno i da učimo decu o toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i prihvatanju istih, ali na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo -  podvukao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    12. septembar 2022 | 13:18

    Moje ga dete tu lekciju nece uciti i moze odmah da je daju jedinucu

  • Ljilja

    12. septembar 2022 | 13:27

    To je valjda trebalo pre pocetka skilske godine da se razmatra... Ko su blam likovi,koji se potpisuju na tim udzbenicima,to je pitanje

  • Porodica

    12. septembar 2022 | 13:29

    Bravo Ružicu!!👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA