Patrijarh doneo odluku: Od danas molitva o porodici na svim bogosluženjima

Odluka doneta s obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se SPC i vernici suočavaju

  • 0
Patrijarh Porfirije Foto: Video plus

SPC saopštila je večeras da je patrijarh srpski i predsednik Svetog arhijerejskog sinoda Porfirije doneo odluku da se, s obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se SPC i vernici suočavaju, počevši od današnjeg dana, u svim hramovima i manastirima SPC na svim bogosluženjima proiznosi Molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu.

U molitvi se navodi da je Bog stvorio čoveka po njegovoj slici i prilici kao muškarca i žena, i da je tako ustanovio brak.

- Gospode Bože Oče, Svedržitelju, Tvorče neba i zemlje, i svih bića, i čoveka, kojega si posle svih drugih stvorenja stvorio po slici i prilici Tvojoj i zato najsavršenijeg među stvorenim bićima, Ti si čoveka stvorio kao muško i žensko, kao jedno udvoje i dvoje ujedno, i tako si od iskoni ustanovio brak, i zapovedio si: 'Rađajte se i množite se', i tako si u isti mah ustanovio porodicu kao zajednicu ljubavi u Tebi, usavršenu u svetu Tajnu ljubavi u Hristu Tvome - navodi se, pored ostalog, u molitvi.

U molitvi se dodaje da se "nevidljive sile zlobe podnebeske i vidljive, svesne i nesvesne, sluge njihove, upinju da obesvete svetinju braka i oskrnave čistotu porodice namećući bogoprotivne i protivprirodne zajednice kao zamenu za brak i porodicu".

Patrijarh Porfirije je u nedelju posle molebana ispred Hrama Svetog Save, rekao da crkva ne podržava nikakvo nasilje i progon LGBT populacije, a naročito ukoliko se to čini u ime crkve.

- Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane, dolazi i nameće svoj pogled na svet i način zivota - poručio je, pored ostalog, Porfirije.

Video: Duks je bio previše mali za sve ono što je ovaj čovek pokušao da ukrade

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA