≫ 

Šta su jeli srpski vitezovi: Probali smo trpezu koja budi junaštvo predaka

Degustirali smo srednjevekovnu trpezu i evo šta nam se najviše dopalo

  • 2

U Kupinovu, pod bedemima srednjovekovne tvrđave Kupinika, u subotu, 10. septembra, od 13.00 časova, održan je četvrti po redu Dani zmajeva, u čast Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota, legendarnog ratnika, vladara i poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije.

Manifestaciju je i ove godine organizovalo Udruženje “Zeleni pogled” iz Kupinova u saradnji sa Kulturnim centrom Pećinci, Agencijom za razvoj opštine Pećinci, Turističkom organizacijom opštine Pećinci, udruženjima žena sa teritorije opštine Pećinci, a partner je Udruženje za negovanje starih zanata i veština “Beli Orlovi”, koje smo takođe mogli da vidimo na viteškom festivalu u Manasiji.

Generalni pokrovitelj bila je pećinačka lokalna samouprava.

Pećinačka lokalna samouprava, uz veliku podršku Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, ulaže ogromne napore da se Kupiniku vrati nekadašnji sjaj.

Dani zmajeva - Kupinovo

Ona.rs

"Eksproprijacija zemljišta je završena, urađena su laserka snimanja lokaliteta, a počela su i opsežna arheološka istraživanja." - naveo je predsednik opštine Pećinci.

Posetioci će biti u prilici da uživaju u brojnim sadržajima koji na razne načine oslikavaju vitešku kulturu i srednjovekovnu tradiciju, da se oprobaju u mačevanju, streličarstvu, ali i da iskuse stare zanate kao što je kaligrafija, pravljenje mozaika ili šivenja, i sve to uz srednjovekovnu muziku i trpezu.

Srednjevekovna trpeza bila je bogata i raspošna, sa delikacijama iz te epohe. Stručni žiri ocenjivao je spremljene gozbe, a posetioci su imali prilike da nakon ocenjivanja i degustiraju spremljenu gozbu.

Najviše su nam se dopale šnicle od divlje svinje i domaća proja bez kvasca.

Dani zmajeva - Kupinovo

Ona.rs

Konjički klub Bojčin je demonstrirao konjičko streličarstvo i veštine naših srednjovekovnih ratnika na konjima, a za sve posetioce bio je pripremljen, pored degustacije srednjovekovne trpeze, i sremački gulaš.

Program je trajao do večernjih sati kada posetioce očekuje pravi spektakl sa zmajevim vatrama - tvrđava će biti prvi put, nakon 501 godine, osvetljena sjajem baklji.

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdjan

    14. septembar 2022 | 18:10

    tosu jeli vitezov ko i sad sto jedu tajkuni i gazde a narod sigurno gulio proju i poparu nisu bre smeli zeca u sumi da ubiju

  • Iris

    14. septembar 2022 | 19:35

    Sta moze drugo biti , burek ili sarma 😂😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA