≫ 

Eparhija raško-prizrenska oštro osudila napad u Babinom Mostu: "Diskriminišu Srbe umesto da štite svakog"

Iz Eparhije poručuju da ovo nije prvi zabeležen slučaj nepravde nad srpskim stanovništvom na teritoriji Kosova

  • 1
Povređeni Srbi otac sin Nemanja Saša Mitrović Printskrin: Tanjug.rs

Eparhija raško-prizrenska oštro je osudila napad grupe kosovskih Albanaca u Babinom Mostu kod Vučitrna na devetnaestogodišnjeg Srbina Nemanju Mitrovića i njegovog oca, i upozorila da je to još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo i pokazuje da je nasilje nad Srbima svakodnevnica života na Kosovu.

Napadači na Mitroviće su pritvoreni i Eparhija insistira da se njihov, kako navodi, mučki napad adekvatno pravno sankcioniše.

Eparhija je navela da je, nažalost, mnogo drugih slučajeva nasilja nad Srbima koji nikada nisu istraženi niti su počinioci privedeni licu pravde i naglasila da društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane model ponašanja koji se ponavlja već dvadeset godina pokazuje da osnovni preduslovi nisu ispunjeni za normalan život svih građana.

- Napadi na Srbe kao i drugi oblici pretnji i etničke netrpeljivosti posebno su pojačani usled retorike novih kosovskih vlasti koje umesto da rade na zaštiti svih građana otvoreno diskriminišu Srbe, bilo nepoštovanjem zakona i sudskih presuda sopstenih sudova, bilo drakonskim presudama nad Srbima koji su optuženi bez dovoljno dokaza ili zveckanjem oružja i pretnjom nasiljem od strane policije koja sve više postaje sredstvo represije prištinskog režima nad našim stanovništvom, a ne institucija koja treba da služi svim građanima jednako - ocenjuje se u saopštenju, prenosi Kosovonline.

Eparhija raško-prizrenska navodi da diže snažan glas protesta zbog poslednjeg napada i svih drugih oblika nepravde koji se sprovode sa otvoreno jasnim ciljem – da se Srbima na Kosovu onemogući normalan život i stvori etnički čisto Kosovo.

- Pozivamo naš narod da na sve provokacije odgovori dostojanstveno i mirno, ali i odlučno ne prihvatajući vladavinu terora i boreći se svim zakonskim sredstvima i informisanjem međunarodne javnosti o stvarnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja je u oštroj suprotnosti sa svim demokratskim standardima i slobodama u Evropi i svetu.

Napadi i pretnje mogu da nas učine samo još odlučnijim da ostanemo i opstanemo kao svoji na svome. A oni koji misle da nasiljem terorišu Srbe treba da imaju u vidu da će najveću štetu na kraju naneti samima sebi i narodu koji predstavljaju - zaključuje u saopštenju Eparhija.

Video: Ispovest povređenih Srba na Kosovu: To se ovde konstantno dešava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E tako I ustase I balije rade

    13. septembar 2022 | 21:12

    Da bi isterali srbe sa njihovih ognjista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA