Pad temperature za 20 stepeni i prvi sneg: Meteorolozi najavljuju velike preokrete u narednih 7 dana

A sutra se očekuju vrela 34 stepena

  • 3
SRBIJA BEOGRAD VREME Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Od danas će vreme biti osetno toplije, pa se u četvrtak očekuje i do 34 stepena, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić. U petak sledi jače pogoršanje vremena, pljuskovi sa grmljavinom i nepogode, a od vikenda pravo jesenje vreme.

Šta se očekuje do kraja septembra?

- Srbija je od danas pod uticajem termičkog grebena na visini, a u sklopu njega pristiže i veoma topla vazdušna masa sa jugozapada, tj. sa severa Afrike preko Mediterana, pa će nakon svežeg jutra i prijatnijih prethodnih dana, danas biti osetno toplije. Dakle, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano, uz pojačanje jugozapadnog vetra, koji će biti fenskog efekta. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32 stepena, u Beogradu do 31 stepen, dok je jutros u Sjenici bilo 3 stepena, a u pojedinim gradovima Srbije 8 stepeni - navodi Đurić.

Vetar će i dalje imati karaktersitike fena, pa će dodatno zagrevati, ali i isušivati vazduh. Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 28 stepeni na severozaapdu do 34 stepeni na istoku Srbije. Pred kraj dana i tokom noći na severu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom na području Vojvodine.

- U petak će hladni front u sklopu ciklona sa severa stići već tokom jutra i prepodneva do Vojvodine, pa će to u petak biti najsvežije područje Srbije, a očekuje se i severozapadno strujanje. Istovremeno, ispred hladnog fronta i dalje se očekuje jugozapadno strujanje, uz veoma toplo vreme, pa će u ostalim predelima Srbije i dalje biti veoma toplo -

U petak se na severu i na zapadu Srbije pljuskovi sa grmljavinom očekujuju tokom celog dana, u centralnim predelima lokalno, dok će na jugu i na istoku ostati i dalje suvo. Maksimalna temperatura biće od 22 stepena na severozapadu do 32 stepena na istoku i jugoistoku Srbije. U petak se zbog toga što će osetno hladnija vazdušna masa sa severa pristizati na naše pregrejano tolo, očekuju burni atmosferski procesi, pa će biti uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

- U subotu se očekuje premeštanje hladnog fronta i preko ostalih predela Srbije, pa će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se u južnim i centralnim predelima očekuju i grmljavinske oluje. Vetar će u svim predelima biti u skretanju na severozapadni, a iza hladnog fronta prodraće veoma hladna vazdušna masa - priča Đurić.

Maksimalna temperatura biće od 16 stepeni na severozapadu do 26 stepeni na jugoistoku Srbije, krajem dana i u tim predelima u padu.

Prvi sneg već za vikend

Kako navodi meteorlog Marko Čubrilo, u nedelju bi na kratko moglo doći do smirivanja vremena uz promenjljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, maksimum od 14 do 19 stepeni Celzijusa, ali već krajem dana pod uticajem sekundarnog ciklona treba očekivati novo pogoršanje koje bi potarjalo i početkom sledeće nedelje.

- Opet bi bilo kiše, lokalno i vrlo obilne, a uz dalje zahlađenje na planinama preko 1000 mnv treba očekivati i sneg, koji bi uz jače padavine bilo moguć i malo niže. Dnevni maksimum tih dana od +9 do +16 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

Prema trenutnim prognozama, sredinom sledeće sedmice u Srbiji se očekuje pravo jesenje i kišovito vreme, uz jutarnje temperature od 8 do 10 stepeni i maksimalne dnevne od 10 do 15 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    14. septembar 2022 | 10:00

    Propade Šabački vašar☹️

  • SVM

    14. septembar 2022 | 14:09

    Bitno je ovo da smo "dostigli termički greben na visini". Sve ostalo ćemo nekako podneti

  • Zorzo

    15. septembar 2022 | 18:17

    Moja kolena kažu da meteorolog greši. Nema snega još.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA