≫ 

Sramne krađe u Vranju: Ukradena drva za ogrev u dve škole

Zbog načina krađe, koja se dešavala tokom noći i mesta odakle su drva iznošena, odnosno školskih dvorišta, ove krađe su skoro identične

  • 9
Sekira drvo drva ogrev Foto: Shutterstock

Prosvetne ustanove pripremaju se za grejnu sezonu koja počinje za manje od mesec dana. Međutim, u dve škole u vranjskom kraju ukradena je veća količina drva za ogrev tokom noći. Da stvar bude još gora, ta drva su bila namenjena za grejanje dece u osnovnim školama.

Osnovna škola "Branko Radičević" obezbedila je deset kubika drva pre desetak dana. U noći između 12. i 13. septembra sva drva iz školskog dvorišta su odnesena.

- Čekali smo na seču drva koja su bila poređana ovde ispred ulaza u kotlarnicu. Desila se krađa, tako da smo ostali bez osam kubika od ukupno deset. Odmah smo prijavili policiji i oni su izašli na uviđaj. Takođe smo ih i pismenim putem obavestili, smatram da će se preduzeti sve mere kako bi se otkrili počinioci ove krađe - kaže Irena Milovanović, direktorka OŠ "Branko Radičević".

U školskom dvorištu škole postoji kamera koja je snimala ulaz u kotlarnicu i naređana drva. Međutim, prema rečima Milovanovićeve, nepoznata osoba je pre krađe okrenula kameru na suprotnu stranu.

U vreme kada postoji kriza energenata i kada je potrebno osigurati grejanje za zimu, još je strašnije što su drva bila namenjena za grejanje dece. Ali direktorka kaže da će oni sigurno obezbediti ogrev.

- Bez obzira na ovu novonastalu situaciju, škola će svakako spremno dočekati predstojeću sezonu i sigurno ćemo nabaviti potreban ogrev - završava Irena Milovanović.

Međutim, ovaj slučaj nije usamljen. Ista svar dogodila se u OŠ "1. Maj" u Vrtogošu. Tokom noći između 14. i 15. septembra, drva iz školskog dvorišta su nestala. Samo što u ovoj školi ne postoje kamere u dvorištu koje bi mogle da otkriju počinioce.

- Nestalo je oko šest metara kubnih, to je više od polovine ukupne količine drva koju mi koristimo. Ovo se sada prvi put dogodilo. Škola za grejanje više koristi ugalj, oko 30 tona, dok drva služe za pokretanje ložišta. Ovu količinu treba nadomestiti, a mi smo potrošili zalihe iz budžeta za tekuću školsku godinu. Kako ćemo nadomestiti, dogovorićemo se sa lokalnom samoupravom - kaže direktorka Slađana Dimčić.

Ni Dimčićeva nema sumnje ko bi mogao biti počinioc, jer kaže da dobre odnose imaju sa roditeljima, učenicima i prosvetnim radnicima.

Zbog načina krađe, koja se dešavala tokom noći i mesta odakle su drva iznošena, odnosno školskih dvorišta, ove krađe su skoro identične. Da li to znači da se u vranjskom kraju pojavila organizovana grupa koja krade drva od dece?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    17. septembar 2022 | 10:16

    Zar se škole u današnje doba još greju na drva?

  • Miii

    17. septembar 2022 | 01:07

    To je neko iz skole

  • Strim

    17. septembar 2022 | 08:29

    Sramota je ukrasti naravno ali ovoga ce biti sve vise zato sto niko nece da iskontrolise mafiju koja prodaje drva ! Cene kao da zivimo u Svajcarskoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA