≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko su antiglobalisti i zašto danas šetaju protiv Prajda u Beogradu

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Reci NE "Paradi ponosa" u septembru 2022 god - glasi slogan antiglobalista u Srbiji

  • 13
Antiprajd, Evroprajd 2022, policija Printscreen/Telegraf TV

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" danas u Beogradu.

Iako je MUP Srbije zabranio šetnju u okviru Evroprajda 2022, organizatori su rekli da će uprkos tome šetati.

Međutim, pored članova LGBTQ zajednice koji planiraju da šetaju, na ulicama Beograda su već antiglobalisti, odnosno ljudi koji su protiv održavanja "parade ponosa".

- Reci NE "Paradi ponosa" u Septembru 2022 god - glasi slogan antiglobalista u Srbiji.

- Uručeno mi je rešenje o zabrani litije najavljenoj za 17.09. Zabranjeno ili ne, neka bude kako Gospod kaže. U svakom slučaju cilj je postignut zvanično neće šetati! - napisao je na svom Tviter nalogu Ivica Božić, član antiglobalista u Srbiji.

Oni se, naime, zalažu za tradicionale i hrišćanske vrednosti, te su u nekoliko navrata ogranizovali litije u Beogradu. 

Da li biste zabranili šetnju antiglobalista?

Glasajte

Ko su antiglobalisti?

Antiglobalistički pokret je termin koji se najčešće koristi da opiše i uopšti društvene grupe koje protestuju protiv globalnih trgovinskih sporazuma, negativnih efekata slobodne trgovine na siromašan svet, ugrožavanja životne sredine i međunarodnih vojnih intervencija, odnosno koji strahuju od negativnih posledica globalizacije.

Antiglobalističke grupe se bore za smanjenje moći i uticaja međunarodnih korporacija i organizacija kao što su Svetska banka, ekonomske i političke alijanse nacija i trgovački ugovori koji utiču na nacije, ljude i prirodno okruženje.

Mnogi aktivisti smatraju da je pojam "antiglobalizam" zapravo pogrešan i da je napravljen u svrhu stvaranja neprecizne i uproštene slike o pokretu. Kako kažu, pokret je u svojoj suštini samosvestan, internacionalistički, sa težnjom ka globalnom organizovanju.

Broj antiglobalističkih grupa je nesagledivo velik, ali uglavnom se mogu svesti na leve i desne, i radikalne i reformističke.

Da li podržavate Evroprajd šetnju u Beogradu?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    17. septembar 2022 | 14:34

    Svi smo antiglobalisti! Dajte nam mogućnost da se izjasnimo ko je ko pa ćete i sami videti.

  • mima

    17. septembar 2022 | 14:54

    antiglobalisti smo mi obicni normalni ljudi, i sreca nasa ima nas vise od izopacenih

  • Mlj1228

    17. septembar 2022 | 14:59

    Antiglobalisti ili ne, njihove ideje i borbe protiv nastranih pojava su sasvim normalne i opravdane!!! Koja i kakva "parada ponosa"?... ako je ponos uništavati normalne hetero-brakove, stvarati, roditelje pod brojem jedan i dva, ili označavati polove pod znakom "X", onda ne samo da im treba zabraniti koje kakve šetnje na javnim mestima, već ih treba obavezno privrgnuti lečenju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA