≫ 

Studenti u Nišu suočeni sa velikim problemom: Cene stanova previsoke, a izbor sve manji

Cene stanova su skočile više nego što se očekivalo, a to poskupljenje je najviše glavobolja zadalo studentima koji s u potrazi za stanovima

  • 2
Studenski Grad, Novi Beograd Foto: Nikola Tomić

Sa rastom cena nekretnina poskupelo je iznajmljivanje stanova što posebno pogađa studente koji će ove godine skoro duplo više morati da plate boravak u Nišu. Povećani su troškovi za komunalije i životne namirnice, a studenti poručuju da nisu u mogućnosti da isprate i rast cena stanovanja gde im po osobi najmanje treba 200 evra, van grejne sezone, pišu Južne vesti.

U jeku sezone traženja stanova i u susret novoj akademskoj godini, niški studenti i brucoši susreću se sa problemima visokih cena stanovanja. Ističu da su kirije sada skoro duplo više i to za starije, opremljene stanove koji nisu u centru grada.

Studentikinja iz Vlasotinca koja ove godine polazi na fakultet ističe da za stanom traga već dva meseca, ali da ne nalazi ništa što bi njena porodica mogla finansijski da isprati.

- Stanove sam tražila uglavnom preko oglasa, a kako nisam našla cimerku, meni je prema cenama sa sajtova za ne tako sređenu garsonjeru koja nije blizu mog fakulteta, potrebno najmanje 150 evra, kada dodate na to i troškove to je stvarno previše - ističe ona.

Oni koji su preko leta zadržali stan, kažu da su im stanodavci podigli cene u proseku od 10 do 50 evra, a uz to nameću i različite uslove stanovanja.

Svesni činjenice da su i stanodavci, poučeni lošim iskustvima, prinuđeni da zabranjuju pušenje u stanu, čuvanje kućnih ljubimaca ili dovođenje drugih ljudi, ipak to smatraju neprimerenim jer bi trebalo da osećaju komfor u stanu koji zakupljuju na određeni period.

- U vreme kada sve poskupljuje kao neko ko je duže vreme u stanu i ko na vreme izmiruje račune i poštuje zahteve da se ne puši u stanu i da nema kućnih ljubimaca, smatram da nije neophodno da se zarađuje na studentima i da se cena kirije poveća za 20 evra, što trenutno pokriva moj račun za struju - kaže student Đ. A.

Zbog svega toga, studenti sve više teže ka tome da žive sa nekim, jer bi na taj način makar podelili troškove.

- Vladimir Živadinović iz agencije za nekretnine, kaže da je cenu zakupa uslovio rast cene kvadrata, ali i sezona izdavanja stanova studentima. Takođe, napominje da cenu diktiraju lokacija, struktura i opremljenost stana.

- Nešto pristojno što je ranije koštalo oko 150 evra sada košta 250 do 300 evra. Za dva studenta minimum bi bio 250 evra za kiriju plus troškovi, dok garsonjere blizu fakulteta ne idu ispod 150 evra i to kod zakupodavca koji nije informasan o rastu cena - ističe Živadinović.

Kada je reč o troškovima, kaže da stanodavci ponekad znaju da prikrivaju troškove za centralno grejanje, jer ono varira i najviše košta. Ipak, zakupci su ti koji insistiraju na uvid u prethodne račune.

- Troškovi grejanja variraju od zgrade do zgrade i zaista su veliki. Nešto što je 250 evra plus internet i struja po 2.500 dinara, na sve to objedinjena koja ide od 5 do 8 hiljada u sezoni, to premašuje ratu za stan pa je ljudima sa strane mnogo isplatljivije da kupe stan - objašnjava Živadinović.

Studenti su imali primedbe i na to što pored podizanja kirije i nametanja različitih uslova vlasnici ne prijavljuju da izdaju stanove.

To potvrđuje i Živadinović koji kaže da overavanje ugovora kod notara često izostaje jer su tada stanodavci dužni da državi plate oko 20 odsto poreza od ukupne kirije.

Umesto regularnog ugovora, pribegava se ugovorima gde se obe strane svojim potpisima obavezuju na poštovanje svega dogovorenog, a kojim dalje mogu, u slučaju nesuglasica i nepoštovanja, da ostvare svoja potraživanja sudskim putem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    19. septembar 2022 | 00:01

    Studenti hoće sve džabe, a posle svi idu napolje. Neka plate sami svoje studije, hranu, prevoz, žurke i ostalo, a ne da studiraju na teret poreskih obveznika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA