Sledećeg meseca počinje popis stanovništva: Evo na koja 3 pitanja ne morate da odgovorite

Od 8 časova 1. oktobra popisivači izlaze na teren i intervjue sprovode od vrata do vrata

  • 21
Popis stanovništva, anketa Foto: Shutterstock

Popis stanovništva počinje prvog oktobra i trajaće mesec dana. Svako ima zakonsku obavezu da odgovori na postavljena pitanja tačno. Ipak, postoje tri pitanja na koja ne morate da date odgovor ako ne želite, navodi RTS.

Od 8 časova 1. oktobra popisivači izlaze na teren i intervjue sprovode od vrata do vrata.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović razrešio je neke od nedoumica građana.

Šta se dešava ako niste kod kuće: Ako niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak.

Na koja pitanja ne mora da se odgovori: Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja. Ako neko ne želi, postoje tri pitanja na koja ne mora da se dâ odgovor – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Naizgled neobična pitanja

Postoje pitanja koja su naizgled neobična, poput onog koje se postavlja muškarcima – koliko biološke dece imaju ili pitanja gde je živela majka u momentu rođenja deteta.

Korović ističe da su sva pitanja logična, iako možda ne izgledaju odmah tako.

- Deca iz seoskih sredina se rađaju u porodilištima najbližih gradova, i onda se u ličnim podacima navodi mesto gde su se rodili, a ne gde su živeli. U nekom selu, analizom podataka ispostavilo bi se da se nije rodilo nijedno dete, jer piše da su se rodili u opštini. Ovako dobijamo pravu informaciju gde ste živeli po rođenju - navodi Korović.

Bezbednost podataka

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe. Nijedna druga institucija ne može da ih koristi. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    22. septembar 2022 | 19:49

    Ne odgovaram ni na jedno pitanje.Bojkotujem popis koji finansira Evropska komisija.Ako vam to ne odgovara onda se zalite Kristoferu Hilu.Uopste me ne zanima.

  • Boža zemunac

    22. septembar 2022 | 19:38

    Po čijem naređenju je popis.

  • Realnost

    23. septembar 2022 | 04:55

    Dali je popisivači dužan da se izuje na ulazu u stambeni objekat, dali će nositi masku i dali ima potvrdu o vakcinaciju , dali ja mogu da dobijem njegov matični broj, znam njegovu seksualnu orijentaciju kad već in zna moju, a nije ovlašćeno službeno lice. Zar ovaj popis nije mogao izvršiti MUP i ujedno utvrditi dali su građani pravilno prijavljeni i da to ne košta nikog ništa! Ja smatram da nije bezbedno pustiti bilo koga u kuću, možda je to devojka nekog provalnika pa mi snima stvari po stanu, nije dovoljna provera u kaznenoj evidenciji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA