≫ 

"Preobraženje" gorelo na Gospojinu: Štićenici bez krova, roditelji uplaćuju novac da im deca ne propadnu

Donacije idu slabo, jedinu pomoć uplaćuju roditelji zavisnika, kako bi ih zadržali na odvikavanju

  • 3
Dom Preobraženje, Krupanj Foto: Telegraf, Privatna arhiva

Požar u domu štićenika "Preobraženje" u selu Dvorska kod Krupnja izbio je na Malu Gospojinu. Nesrećni događaj koji im je oduzeo mir, odjeknuo je nadaleko. Mladići u borbi sa zavisnošću ostali su bez krova nad glavom, njihovi roditelji dobili su novu brigu, a vlasnici kuće u kojoj je odvikavanje proticalo od 2017. godine, štetu su proračunali na 70.000 evra.

U objektu kog je gutao plamen nedavnog 21. septembra izgoreo je i novac.

- Unutra je bilo oko 7.000 - 8.000 evra u kešu, jer smo tih dana završili branje kupine. Prilikom uviđaja ta kasa je otvorena, sve unutra je ugljenisano. Izgorelo je mobilnih telefona, laptopova, kompjutera, satova... Televizora, kompletan nameštaj! Ne mogu da pričam da je to bio hotelski vrhunski nameštaj, ali je bio nameštaj koji smo mi koristili. Izgorelo je 28 ležajeva, toliki nam je kapacitet - kaže u razgovoru za Telegraf.rs Božidar Dragutinović, predsednik Udruženja građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti "Preobraženje", dodajući da je kuća u kojoj su boravili velika, od čak 350, 370 kvadrata.

Kaže i da je iznajmljuju, zajedno sa delom imanja.

- Šteta je oko 70.000 evra. To je procena vlasnika. Zna šta je uložio. Šta će čovek? On je vrlo priseban, ne ucenjuje. Ne pravi problem, ali svakako bi voleo da bude što pre obeštećen - navodi.

Dodaje da je istraga u toku. Kaže i da je požar izbio oko 16 sati, da je većina štićenika u tom času bila u kući, njih 20-ak. Deo je bio dvorištu. Dvojica, trojica momaka izašli su na vikend, a on i još jedan od štićenika bili su u Loznici, da registruju auto.

Božidar Dragutinović iz Valjeva, heroin Božidar Dragutinović / Foto: Telegraf

- Počelo je da dimi. Bogu hvala, svi su brzi, spretni, izleteli su iz kuće. Svi su mladi - kaže nam objašnjavajući kakva je sada situacija.

Najpre su zadržali samo osam štićenika. U ovih nekoliko dana od izbijanja požara vratilo se još njih sedmoro. Ipak, to je njih 15, od 27, koliko ih je ukupno.

"Sve zavisi od donacija, novca nemamo"

- Donacije idu slabo... Mahom su odgovorili roditelji štićenika koji se nalaze u centru, da bismo zbrinuli one koji su ostali, da ne odu kući, da ne propadaju - navodi koje su nove brige roditelja mladića poslatih na odvikavanje od droge.

U susret im je izašao drugi komšija. Kuća u koju su se sada smestili je nešto manja i ne bi mogla da primi sve koji su bili na lečenju.

- Komšija tu kuću povremeno koristi, lepa je, velika, slična ovoj. Ima kapacitet za smeštaj 20-ak ljudi... Malo smo mi to prilagodili našim potrebama i smestili smo trenutno 15 ljudi. I ostali bi želeli da se vrate, ali nemamo gde da ih primimo.

Pokušavamo da skupimo novac da momke sad negde sklonimo, u prostorije koje su ostale čitave, da jednu trpezariju napunimo skroz. Tu može da ih stane 16; da sazidamo brzinski jedno kupatilo i još na jedno mesto smestimo trojicu. To je za njih 19, 20 do zime, a na proleće da krenemo sa obnovom kuće i da probamo da povratimo potpuni kapacitet. To će zavisiti od donacija, našeg novca nemamo - kaže nam Božidar.

Za vreme razgovora u pozadini se čuje blejanje. Kako je ranije govorio u razgovoru za Telegraf.rs, u domu koji vodi štićenici se bavi i fizičkim poslovima. Pričao nam je o uzgoju stoke, danas kratko spomeno poljoprivredu.

Govorio je i o šetnjama sa mladićima koji kriziraju, o njihovim uvodnim rečenicama o dobrovoljnom dolasku, o svojoj sumnji u istinitost te izjave, jer je i sam prošao kroz pakao zavisnosti. U svojoj ispovesti govorio je i o ličnom moralnom posrnuću, kao i o gubicima s kojima je morao da se suoči. Neki od njih bili su od krvi i mesa.

Račun za pomoć: Komercijalna banka: 205-250668-28

Načini doniranja iz inostranstva:

Preobraženje, račun za devizno plaćanje Foto: preobrazenje.rs

Video: Ispovest heroinskog zavisnika (43) iz Drajzerove: Sve živo me boli, mišići kao da trule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA