U ovom selu je geografski centar Srbije, precizno izmerena tačka: "Zato Kragujevac treba da bude glavni grad"

Ovde je klima jako pogodna, zime nisu jake a snežni pokrivač bude oko desetak centimetara, pričaju meštani

  • 9
Drača, Kragujevac Foto: RINA

Mnogo je aduta koje ima grad Кragujevac, ali je po jednoj stvari potpuno jedinstven u našoj zemlji. Na njegovoj teritoriji, u selu Drača nalazi se precizno određena tačka koja se smatra za geografski centar Srbije. Ovo mesto smešteno na 352 nadmorske visine, udaljeno je osam kilometara od grada i prostire se na padinama Rudnika, a naselje je osnovano početkom 18 veka. Danas broji oko hiljadu duša i svaki stanovnik, ponosan je na činjenicu da živi baš u samom srcu Srbije.

- Imponuje nam to što je baš naše selo centaralna tačka Srbije, zato bi Кragujevac trebalo da bude i glavni grad naše države - kažu kroz osmeh Dračani.

Živopisno i ušuškano u brdima Rujevica, Visibaba i Bogosavljevica, ispresecano brzom Dračkom rekom prava je slika i prilika lepe Srbije. Žitelji se uglavnom bave poljoprivredom, stoga su propalnci ispresecani žitnim poljima i voćnjacima, a traktor najčešće prevozno sredstvo.

- Ovde je klima jako pogodna, zime nisu jake a snežni pokrivač bude oko desetak centimetara. Zemlja je rodna i plodna, a još uvek ima onih koji je obrađuju i od toga žive. Ima i onih koji se bave stočarstvom, a prasići, jagnjići i telad iz srca Srbije mahom idu za Tursku. Zemlja je pogodna i za vinogradasrtvo. Skoro je blizu sela otvorena fabrika u kojoj su se zaposlili mladi, tako da selo i dalje živi - rekao je za RINU meštanin Dragoslav Alempijević.

Srednjovekovni manastir Drača dragulj sela koje je centar Srbije

Selo Drača ima poštu, nekoliko prodavnica, Dom kulture, a ono po čemu se ističe jeste da je 1900. godine upravo u njemu osnovana prva kreditna zadruga u Šumadiji, osamdesetih godina prošlog veka otvren je i etnografski muzej. Nekada je u selu postajalo čak šest vodenica potočara, a danas nijedna ne melje. Ono što je poseban dragulj ovog mesta u srcu Srbije jeste manastir Drača podignut krajem 13. veka.

- Prema predanju ovde je prvobitno postojao srednjovekovni manastir u kome je živeo i umro svetogorski monah i svetitelj, prepodobni Jov. Tokom 18. i 19. veka manastir je bio značajan duhovni i kulturni centar ovog dela Srbije. U vreme Кočine krajine monasi Drače bili su na strani Austrije, pa se i sam Кoča Anđelković u njemu jedno vreme krio, zbog čega je manastir teško stradao. U crkvenoj porti manastira sahranjen je Jovan Dimitrijević Dobrača, komandant srpske vojske u bici na Ljubiću - pričaju meštani sela Drača i dodaju da se u ovoj svetinji i dan danas čuvaju veoma stare ikone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    27. septembar 2022 | 09:12

    Joooj, neka postane glavni grad da se Bg rastereti malo i da pocnemo da disemo. Svi u Kragujevac!!!!

  • Vuk

    27. septembar 2022 | 23:15

    Mi da smo razvijena država, ne bismo imali centralizaciju države gde se sve nalazi u jednom gradu koji je inače i glavni grad. Beograd svakako ne zaslužuje da bude glavni grad ako uzmemo u obzir druge gradove. Mi da smo decentralizovani i razvijeni, niko ne bi pravio problem oko toga da Kragujevac bude glavni grad, kao jedini grad koji je obično zanemaren, iako ima kapacitet da bude glavni grad. Novi Sad i Niš u decentralizaciji bi se razvili sami od sebe, ne treba im status glavnog grada. Novi Sad kao glavni grad pokrajine plus blizina Beograda, Niš kao najveći grad na jugoistoku, saobraćajni čvor, plus ima aerodrom. Kragujevac nema stratešku prednost te bi mu status glavnog grada više značio nego li gore pomenutim gradovima. Prednosti Kragujevca: 1. Više od 100k stanovnika (tačnije 175k) 2. Univerzitet 3. Tercijarna zdravstvena ustanova 4. Najveći u tom delu Srbije 5. Kulturni centar 6. Apelacioni sud (4 najveca grada imaju) 7. Republički data centar 8. Blizina aerodroma Morava plus u izgradnji aerodrom u Mind parku. Status glavnog grada bi pokrenuo razvoj aerodroma Morava. 9. Bogata istorija. 10. Ima potencijala za turizam.

  • Natasa

    27. septembar 2022 | 09:56

    Kagujevac nikada ne može biti glavni grad. Kragujevac je imao do IISR šačicu stanovnika. Nakon rata usledila je industrijalizacija-otvorena je Zastava i druge velike kompanije, sjatio se narod iz okolnih mesta ali i cele bivše YU. Grad koji nema reku, koji ne može da snabdeva narod pijaćom vodom i koji nema tehničkih mogućnosti da se širi ne može biti glavni grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA