"Dobar dan, ja sam inspektor, dajte papire": Da li se u Srbiji ovako kontrolišu gradilišta, koja su 2 pravila

Lokalna inspekcija je usmerena na pojedince koji nelegalno grade ili vrše prevoz putnika, prave buku u naselju, prodaju robu u nedozvoljenom prostoru...

  • 0
Nelegalna gradnja, Banovo Brdo Foto: Telegraf.rs

Lokalna inspekcija usmerena je na pojedinca, na fizičko lice, za razliku od republičke koja je usmerena na privredu, na pravna lica. Lokalna građevinska usmerena je prema pojedincima koji nelegalno grade objekte, komunalna prema onima koji se bave vanpijačnom prodajom ili bukom u naselju, saobraćajna prema divljim taksistima, turistička prema seoskim domaćinstvima itd. Svi lokalni inspektori koji ih kontrolišu moraju poštovati pravila propisana Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Kako u razgovoru za Telegraf.rs objašnjava Jovica Damnjanović iz Odeljenja za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, Zakon je donet 2015. godine, a punu primenu ima od aprila 2016. godine. Na početku je postojao problem koji se danas u praksi, veruje, ne može sresti. Reč je o nedovoljnom poznavanju odredaba zakona, a odatle o nepravilnom postupanju inspektora prilikom nadzora ili čak kažnjavanju mimo propisa.

Danas za inspekcijski nadzor mora postojati nalog, a postoji i određena forma zapisnika koja mora biti ispoštovana. U suprotnom, kazna ne mora biti plaćena.

- Dobar dan, ja sam inspektor, dajte mi papire - rečenica je kojom danas ne bi bilo moguće otpočeti inspekcijski nadzor.

- Ko si ti? Na osnovu čega? Dajte mi legitimaciju. Imate li nalog za inspekcijski nadzor? - sve su zdravorazumske reakcije koja bi jednom građaninu mogle pasti na pamet.

Nalog za inspekciju i zapisnik u određenoj formi

- Ranije se moglo desiti da se ide na teren bez naloga. Sad se radi planski. Ko može biti pod istragom? Recimo, vezano za nelegalnu gradnju: gradiš kuću bez građevinske dozvole. Inspektor mora da ima nalog za inspekcijski nadzor, mora da je u planu. Da li je vanredni ili redovni... Mora da bude upisano zašto idu kod nekog: da li je tog nekog neko drugi prijavio, da li ga je inspektor uočio na terenu... Ne može da šeta ulicom i gleda ko šta radi. Prvo se napravi plan, pa se dobije nalog od načelnika, najavi se - objašnjava Damnjanović na koji je način organizovan rad inspekcije, dodajući da je moguć i vanredni nadzor, koji je nenajavljen.

U vezi sa kažnjavanjem naglašava da i tu mora biti ispoštovana forma.

Jovica Damnjanović Jovica Damnjanović / Foto: naled.rs/konsultanti

- Postoji model zapisnika koji se koristi. Ima raznih inspekcija na lokalu, a od inspekcije do inspekcije zavisi kako to izgleda. Ne postoji jedinstveni zapisnik - kaže nam.

Objašnjava i da je "prva adresa iznad" načelnik inspektora, te da u slučaju neke od navedenih nepravilnosti prvi bi je uočio upravo načelnik.

Žalba dodatno sredstvo u rukama građana

- Građani mogu da ulože žalbu na rad i postupanje inspektora prvom neposrednom rukovodiocu, a to je njegov načelnik. Čak i ukoliko nisu sigurni da li su pogrešili. Onda će načelnik da razmatra i da donese odgovarajuće rešenje - kaže navodeći da je moguće da građani ne poznaju inspekcijsku proceduru i da u slučaju da postanu predmet inspekcijskog nadzora imaju kome da se obrate.

Kaže i da kazne "ne padaju" tek tako, da postoji mogućnost žalbe, kao i konsultacije sa advokatom.

Objašnjava i da su mahom u pitanju prekršajne kazne, te da se na lokalu inspektori retko bave teškim krivičnim delima. Iz tog se razloga i policija retko upliće u rešavanje ovakvih sporova. Ako bi neko baš odlučio da nelegalnu gradnju brani pesnicama, onda se zove policija, navodi Damnjanović.

Video: Rušenje nelegalnih objekata na Avali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA