≫ 

Stavka "društveni život" na računu Studentskog doma košta 50 dinara: Studenti "lude" kad čuju gde ide novac

Otkrivamo zašto studenti plaćaju stavku "društveni život"

  • 0

Društveni život - 50 dinara!

Ova stavka na računu studentskog doma u Beogradu većinu je nasmejala svojim nazivom, ali su se mnogi i zapitali čemu služi ta simbolična suma novca koju svaki akademac ipak mora da plati.

Nije da im je žao tih 50 dinara mesečno, već samo hteli da znaju.

Iz jednog studentskog doma objašnjavaju za Telegraf.rs da je ova stavka tako formulisana bar 20 godina unazad, kao i da studenti ne reaguju dobro kad čuju čemu taj novac zapravo služi. 

- Mi samo tehnički naplaćujemo tu stavku, a novac zapravo ide studentskim organizacijama. Od toga plaćaju račune, potrepštine, računare. Primera radi, od toga novca se u Studentskom gradu organizuje koncert jednom godišnje. Verujte, kad studentske organizacije sve podmire, od toga novca im ne ostane ni za jednu platu, ali i pored toga studenti negoduju kad čuju da ovaj novac ide organizacijama - pričaju.

Cene od 1. oktobra

Inače, od 1. oktobra studenti će mesečno, u zavisnosti od kategorije doma, za sobu izdvajati između 1.500 i 2.790 dinara. A za sva tri obroka dnevno, izdvajaće 266 dinara.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić nedavno je istakla da su cene privatnih smeštaja za studente trenutno previsoke.

- Cene koje su, da kažem, studentima dosta privlačnije, jednostavnije mogu izaći na kraj sa svojim budžetima u odnosu na cene privatnih smeštaja u Beogradu. Na primer, na Voždovcu, u blizini Fakulteta političkih nauka, da kažem, samo jedna soba u kojoj student može da živi privatno ne kreće se ispod trista evra - ističe Grčićeva.

Iznos stipendije pokriva trošak studentskog doma

Ministarstvo prosvete svake godine tri meseca pre početka školske godine raspisuje konkurs za stipendije i kredite. Pokrivaju troškove života u studentskom domu.

- U protekloj godini Ministarstvo prosvete je dodelilo 7.900 stipendija i 6.790 studentskih kredita. Ministarstvo prosvete dodeljuje i stipendije za izuzetno nadarene studente i u protekloj godini je broj takvih dodeljenih stipendija 1.177 - ispričao je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milutin Đurović.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA