Kad zovete Hitnu za istu stvar u Kragujevcu i Beogradu, jedni će izaći na teren, drugi ne: Potreban je zakon

Istraživanje ukazuje da je 76 odsto anketiranih reklo da su posle prvog poziva morali da zovu još jednom

  • 3
Sanitet, hitna pomoć, ambulantna kola Tiršova Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema ni zakon ni uredbu kojom se uređuje oblast hitne medicinske pomoći. Pokret "Pravo na život – Meri" zalaže se za donošenje zakona kojim bi se obezbedila jednaka prava svih građana kada pozivaju broj 194.

Za prijavu istih simptoma, Hitna pomoć u Kragujevcu izaći će na teren, a u Beogradu neće. Kako je to moguće i zašto je trijaža poziva, odnosno procena, šta je hitan slučaj, nekad teže od zbrinjavanja pacijenta.

- Kad se ja javim na telefon ili kad se Goran javi u Sremskoj Mitrovici, ili bilo gde da se javi, znači, imate pitanja koja se postavljaju, da li je to pet, deset ili 15. I onda na osnovu toga određujete stepen hitnosti, a ne da postavite neka pitanja koja nisu ni vezana za stanje, pitate nešto, pa pokušavate, to je trijaža poziva koju svaki zakon ili uredba, kako god se zvala, mora da ima - kaže Aleksandra Paunović, načelnik Službe hitne pomoći u Negotinu.

Istraživanje pokreta "Pravo na život – Meri" ukazuje da je 76 odsto anketiranih reklo da su posle prvog poziva morali da zovu još jednom. Imaju i podatak da se u Beogradu interveniše tek na svaki osmi poziv, u Kragujevcu na svaki treći, prenosi RTS.

- Centralizacija svih poziva, uvođenje dispečarskih centara u centrima upravnih okruga, uvođenje jedinstvenog protokola za trijažu poziva, uvođenje jedinstvene procedure za predaju pacijenta iz vozila hitne pomoći u bolnicu koja treba da ga zbrine. Dodela statusa službenog lica članovima urgentnih terenskih ekipa, novčane kazne za nesavesne građane koji zovu bez razloga - kaže Dejan Zejnula iz Pokreta "Pravo na život – Meri.

Podatak da Hitna pomoć nije dostupna za više od milion građana koji žive u sredinama sa manje od 25.000 stanovnika, zaposlene najviše brine.

- Mi imamo hitnu koja je invalid. Vi imate s jedne strane protokole lečenja koji se unapređuju, idemo napred, organizaciju nemamo uopšte - kaže prim. dr Goran Perges iz Služba hitne medicinske pomoći u Sremskoj Mitrovici.

Prosečno, u Beogradu se broj 194 pozove 1.700 puta dnevno, a na teren se izađe, u proseku, 230 puta. Zato se veruje da bi Zakon o hitnoj pomoći doprineo da se ređe čuje rečenica "Hitna je kasno stigla".

Video: Napadnuta ekipa hitne pomoći u Novom Sadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    30. septembar 2022 | 09:02

    Beograd ima samo dvadesetak lekarskih ekipa u dvanaestocasovnim smenama. Tih dvadesetak ekipa ,,pokriva" ogromnu teritoriju od Batajnice do podavalskih sela, od Besnog Foka i Padinske skele do Progara naspram kraja Obrenovca. ... i sve izmedju. U ogromnim saobracajnim guzvama, neprohodnim ulicama, nepropisno parkiranim vozilima, zbog stubica nepristupacnim zgradama, neispravnim liftovima, ... Da, crveno svetlo semafora je obavezujuce i za vozila hitne pomoci cak i pod sirenom i rotacionim svetlom, logicno.

  • Vodolijax

    30. septembar 2022 | 08:56

    Evo čitam juče o samohranoj majci sedmoro dece koja kaže da joj je muž imao tri infarkta dok hitna nije došla....zvala je u 5 i 30 a oni došli u 7 i 30......verovatno su većali da li je ozbiljan slučaj ili ne.........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA