≫ 

U ovom gradu u Srbiji evidentirano 260 slučajeva trgovine ljudima: Žene najčešće žrtve

Žrtve uglavnom ne prijavljuju eksploataciju

  • 0
Trafiking, trgovina ljudima, prodaja žena, belo roblje, human trafficking Foto: Shutterstock

Ibro Ibrahimović, iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima, izjavio je da je Niš grad sa najvećim brojem registrovanih slučajeva trgovine ljudima u Srbiji, budući da je do sada evidentirano 260 slučajeva.

- Ono što je važno je kad se radi o trgovini ljudima je da prave razmere ovog fenomena nisu još poznate jer žrtve uglavnom ne prijavljuju eksploataciju, bilo da je radna ili seksualna - rekao je Ibrahimović na stručnom skupu „Da li život ima cenu? Trgovina ljudima i drugi oblici nasilja u lokalnim samoupravama - održanom u Gradskoj kući u Nišu, prenosi Danas.

On je precizirao da su žene i dalje najčešće žrtve trgovine ljudima.

- Ne postoji kategorija žena koja se ističe, pošto žrtve mogu biti i bogate i obrazovane žene, a ne samo siromašne i neobrazovane - konstatovao je Ibrahimović.

Slađana Čaprić iz Ministarstva za zapošljavanje, boračka pitanja i socijalni rad rekla je da je prevencija najvažnija i da se zaposleni u Sektoru za socijalnu zaštitu kontinuirano njome bave.

- Prevencija se odnosi na identifikaciju samih žrtava. Još pre tri i po godine otvoreno je Prihvatilište za smeštaj žrtava trgovine ljudima, u kome ih zbrinjavamo i pomažemo im da se vrate normalnom životu - kazala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA