• 0

Revolucionarna promena za pacijente: Srpski lekari izveli prvu kompleksnu proceduru na srčanim arterijama

Prva kompleksna procedura na srčanim arterijama izvedena je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

  • 0
Institut Dedinje

Foto: Marko Jovanović

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" izveli su prvu samostalnu kompleksnu proceduru na srčanim artertijama koju su do sada izvodili uz pomoć stranih stručnjaka.

U ekipi koja je prvi put samostalno izvela takozvanu Rosovu operaciju bili su kardiohirurzi Slobodan Mićović, Milan Ćirković i Marko Kaitović, a anesteziju je vodio Branimir Purić, saopšteno je danas iz Instituta "Dedinje".

Upravnik Klinike za kardiohirurgiju Slobodan Mićović objasnio je da Rosova operacija podrazumeva uklanjanje ostećenog aortnog zalistka na levoj strani srca, na čije se mesto stavlja desni plućni zalistak. Prema njegovim rečima, tako se dobija fantastičan rezultat, jer to je pacijentov zalistak i faktički, nema nikakvog stranog materijala.

Nakon ove operacije pacijenti se normalno mogu baviti sportom, bilo kojom fizičkom aktivnošću i ne koriste nikakve lekove.

Aleksandar Perišić iz Aranđelovca prvi je pacijent kome je urađena samostalna Rosova procedura u Institutu "Dedinje".

On je rekao da mu je sa pet godina otkriven šum na srcu, a da mu se prošle godine zdravstveno stanje pogoršalo i da je imao bolove u grudima i težak zamor.

- Sad se jako dobro osećam i zahvaljujem se celom timu koji je učestvovao u rešavanju ovog mog nimalo jednostavnog srčanog problema - rekao je Perišić.

Uvođenje Rosove metode i njeno samostalno izvođenje veliki je iskorak za srpsku medicinu, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima