Sve više roditelja traži produženi boravak za decu: Škola za ovu aktivnost mora da stekne određene uslove

Plate učiteljica u boravku za prvi i drugi razred finansira Ministarstvo prosvete, pa učiteljice koje drže nastavu i one iz boravka imaju istu platu

  • 1
Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Osnovnoj školi "Pavle Savić" u Mirijevu ove godine upisano je 265 prvaka, što je devet odeljenja, pa se u produženom boravku tražilo mesto više.

- Bilo je mnogo veći broj zahteva pri upisu kada su se deca testirala. Roditeljima je dat upitnik koji su oni popunjavali i na neki način konkurisali za boravak. Međutim, bilo je mnogo veći broj zainteresovanih nego što smo mogli da primimo. Pa smo nažalost bili prinuđeni da određenom broju roditelja ne izađemo u susret - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" za RTS.

Iako je interesovanja bilo za pet odeljenja, zbog nedovoljno prostorija u školi, oformljena su tri. Prednost su imala deca samohranih roditelja i primaoci socijane pomoći. Radno vreme boravka je od 7 do 17 časova.

- Mi ovde omogućujemo potpun sadržaj, gde deca završavaju svoje domaće zadatke, što je vrlo bitno. Tako da roditelji kada dođu kući provere, vide da li je sve to u redu, tako da imamo lepu komunikaciju - rekao je Krstić.

I u Osnovnoj školi "Josif Pančić" je mnogo dece htelo u produženi boravak. Ove godine prvi put su upisana četiri odeljenja prvog razreda.

Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić" kaže da su se kao škola potrudili da ove godine izađu u susret tako što su pronašli novi prostor u školi.

- Mi imamo oko 171 upisanog prvaka, oko 120 njih se izjasnilo za boravak što ne bi mogli da uradimo da nam Ministarstvo nije odobrilo novi prostor i novu grupu u okviru škole. Za to je neophodno da se ta prostorija sredi, da odgovara standardima, opremili smo je klupama i svim nastavnim sredstvima, tako da smo taj problem za ovu godinu rešili - rekao je Bajić.

Da bi jedna škola imala produženi boravak, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva. Plate učiteljica u boravku za prvi i drugi razred finansira Ministarstvo prosvete, pa učiteljice koje drže nastavu i one iz boravka imaju istu platu.

Manju imaju učiteljice iz boravka za decu iz trećeg i četvrtog razreda, jer njihov rad finansira Grad. Njihova dnevnica, od januara ove godine, iznosi 2.300 dinara. Nastavu u boravku najčešće drže mladi ljudi, uglavnom početnici u ovom poslu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    5. oktobar 2022 | 23:52

    Ma kakvi produženi boravak kad su tu kladionice, decu pustite da ih ulica vaspitava ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA