• 6
 ≫ 

Postoje propusti u centrima za socijalni rad i ovo nije prvi put: Zorana Mihalović o tragediji u Vršcu

 ≫ 

Mihajlović je izjavila žaljenne zbog tragedije, kao i saučešće porodici

 • 6
Zorana Mihajlović, Marko Suzana Budimirović, Vršac

Foto: Nikola Anđić, Facebook

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je potrebno sprovesti nadzor, istragu i kontrolu rada institucija u vezi sa tragedijom u Vršcu, kako bi se sprečili slični propusti u centrima za socijalni rad.

- To je lična, porodična i društvena tragedija i moje saučešće majci i porodici. Država je uradila mnogo toga, pre svega kada je reč o unapređenju zakonskog okvira, obuke svih u lancu koji se bave borbom protiv nasilja u porodici, mislim na policiju, sudove, centre za socijalni rad. Nažalost, pokazuje se da postoje propusti u centrima za socijalni rad i ovo nije prvi put. Sećamo se kada je pre nekoliko godina otac bacio dete na beton u Rakovici. I tada i sada se vidi da postoje propusti i neophodno je da oni koji rade svoj posao, odgovaraju za ono što rade. Nije jednostavno, ima mnogo centara za socijalni rad, podeljena je i nadležnost između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ali su neophodni nadzor i istraga da bi se utvrdilo ko je zakazao i kako da te propuste+ ispravimo kako se više ne bi ponavljalo da se izgubi još jedan dečji život. To je obaveza države, da javnost sazna da li postoji i čija odgovornost - rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara.

Mihajlovićeva je rekla da je ekonomska samostalnost žena ključna za borbu protiv nasilja.

- Jedan od razloga zašto je Koordinaciono telo formirano 2014. godine jeste borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama, to je bila inicijalna kapisla i to je posao svih nas, Vlade, medija, nevladinog sektora, privrede. Da vidimo šta možemo da promenimo kada je reč o zakonima i tu smo uradili sve što možemo, ali da nastavimo da radimo na osnaživanju žena, da im pomognemo da se dodatno obrazuju, da se zaposle.

- Ekonomsko osnaživanje znači i da se doškoluju, da počnu da rade. To znači njihovu samostalnost - izjavila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ccc

  6. oktobar 2022 | 12:06

  Propusti su u svemu!

  11
  1

  Podelite komentar

 • Kockar

  6. oktobar 2022 | 14:11

  Postoje propusti u tvom ministarstvu i nisu prvi put....

  6
  0

  Podelite komentar

 • Maja J

  6. oktobar 2022 | 19:10

  A oni izginuli rudari? Ciji je propust? Mislim da je u nadleznosti vaseg ministarstva!

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok