≫ 

Danas su Miholjske zadušnice: Sećamo se svih onih koji su nas napustili

U Beogradu je danas pojačan prevoz linija koje saobraćaju do groblja

  • 1
Novo Groblje, Ruzveltova ulica Foto: Nikola Tomić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice, dan kada bi trebalo da se setimo onih koji su nas napustili, da obiđemo njihove grobove i zapalimo sveće. 

Zadušnice su uvek subotom, a tim povodom se organizuju i bogosluženja u crkvama. Subota je dan mrtvih jer je Hristos toga dana uoči Vaskrsenja još bio u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, postoje i Duhovske ili letnje, prolećne su u nedelji pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!", reči Svetog Jovana Zlatoustog, koje se na današnji dan čitaju u crkvama.

Na današnju liturgiju poželjno je da ponesete kuvano žito i crno vino, kao i da nabavite sveću za žito i po svećicu za svakog upokojenog. Njih može da zameni i jedna veća sveća, koja se pali za sve. Ne zaboravite i spisak imena upokojenih na papiriću.

Sveštenik u crkvi vinom preliva žito, a posle službe običaj je da se ide do grobova pokojnika.

Zbog Zadušnica su danas u Beogradu pojačani redovi vožnje koji saobraćaju ka grobljima od  8 do 16 sati.  

Reč je o linijama 3A, 12, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za javni prevoz.

Kako se dodaje, od 8 do 16 sati privremeno se uspostavlja linija 75L koja će sa dva vozila saobraćati od gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ramamti Ezer

    8. oktobar 2022 | 10:36

    Običaj nazvan Zadušnice je pogrešno tumačenje izjave apostola Petra o Hristovom propovedanju neposlušnim anđelima koji su uzimali ljudska tela pre potopa Nojevih dana i ženili se zemaljskim ženama iz čega je nastalo potomstvo nefilima hibrida anđela i ljudi, koji su svojim nasiljem i izopačenošću doveli planetu na rub propasti, slično današnjem svetu. Dakle Hrist nije propovedao ljudima u Adu, jer je cela ljudska populacija osim Noja i njegove porodice, dakle osmoro ljudi, bila uništena, već demonima koji su se dematerijalizovali i pobegli na nebo. I to je činio kaže Petar nakon što ga je Bog uskrsnuo, a ne dok je bio u grobu (1. Pet. 3:18,19). Dakle, već je imao duhovno telo, odnosno, njegov Slavni Otac i Bog Jehova, ga je opet stvorio iz ničega. Ništa od Isusa čoveka nije preživelo smrt, jer duša je celo biće i izdvojen deo tela nazvan duša po Bibliji na koju se i crkva poziva, ne postoji. Duša može umreti (Jezekilj 18: 20). Za razliku od bilo kog ljudskog bića, Isus je živeo na nebu eonima pre nego je Bog njegov životni obrazac ubacio u Marijinu matericu da bi se Isus rodio kao čovek. Onda, ne trebamo imati strah od toga da ne ugodimo našim voljenim mrtvima bile u pitanju Zadušnice ili drugi običaji. Satana, otac laži i prevare, želi da verujemo da duša ne umire i da se mrtvi muče i da im treba naša pomoć (Post. 3:4, Jovan 8:44). Mrtvi su oslobođeni svakog greha jer smrt je najveća i najgora kazna po Bibliji (Rimljanima 6:7).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA