• 0

Veće investicije u decu ključne da se prekine krug siromaštva kod dece i podrži dugoročni prospetitet Srbije

Ceo svet, uključujući i Srbiju, suočen je sa do sada nezapamćenim i izuzetno složenim izazovima koje je su donele višestruke krizne sitacije

  • 0
Roditelji i deca

Foto: Shutterstock

Znamo da je zabrinjavajuće veliki broj dece živeo u siromaštvu i pre sadašnje situacije, ali njihovo blagostanje dodatno je ugroženo rastom cena hrane i energije, a deca i porodice koje su ižložene konfliktu i ekonomskim teškoćama biće suočene i sa dodatnim izazovima.

Imajući sve ovo u vidu, opadajući trend broja dece korisnika dečijeg dodatka bio je prisutan i u prethodnim godinama. UNICEF je, na zahtev Vlade Republike Srbije, već izradio set opcija za unapređenje programa dečijih dodataka sa proverom materijalnog stanja sa fokusom na decu, sa pet scenarija za povećanje adekvatnosti i procenama troškova po budžet, kao i četiri scenarija za predloženo povećanje obuhvata.

Ovi scenariji uključuju povećanje dečijeg dodatka na jednu polovinu ili jednu trećinu iznosa koji se pripisuje deci prema linijama apsolutnog ili relativnog siromaštva, sa iznosima koji se razlikuju prema starosti dece. Najadekvatnija izmena podrazumevala bi uvećanje dečijeg dodatka za svu decu do iznosa linije relativnog siromaštva za mlađu decu, što bi budžetski iznosilo 8,3 milijarde dinara godišnje.

U tom smislu, UNICEF pozdravlja predlog Fiskalnog Saveta za hrabrom reformom socijalne politike sa ciljem smanjenja siromaštva dece u Republici Srbiji koji je iznet u analizi "Predlog mera socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakost i rizika od siromaštva u Republici Srbiji" 29. septembra 2022 godine. Značajan optimizam unosi ocena Fiskalnog Saveta da u budžetu za 2023. godinu postoji prostor za uvećanje dečijeg dodatka za 14 milijardi dinara.

UNICEF je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu u pripremi targetiranih mera za smanjenje siromaštva kako bi sva deca u Srbiji mogla da žive dostojanstveno i da doprinesu prosperitu Srbije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima